• Umelé oplodnenie

Umelé oplodnenie

Umelé oplodnenie

IVF (skratka od In vitro fertilization alebo umelé oplodnenie) je základnou metódou, ktorá spočíva v oplodnení vajíčka mimo tela mamičky a v následnom vložení zárodku do maternice.

Pred začiatkom zmieneného procesu je žena vystavená hormonálnej stimulácii vaječníkov, čo spôsobuje dozrievanie väčšieho počtu vajíčok, a tým pádom zvýšenie účinnosti celej metódy.

Potom, čo vajíčka dozrú a uvoľnia sa, tak sú žene v celkovej anestézii odobrané, a „v skúmavke“ oplodnené. Tomu kroku pochopiteľne predchádza odber spermií od otecka či darcu (v prípade, že oteckove spermie nie sú životaschopné.)

Zárodok sa nechá pár dní kultivovať a embryo sa následne prenesie do maternice budúcej mamičky. Prenos býva vykonaný ambulantne a embryí sa do maternice zavádza niekoľko, pretože sa počíta s tým, že nie všetky sa uchytia.

„Úspešné“ embryo sa v ďalších dňoch uhniezdi a ďalej už všetko postupuje rovnako ako pri prirodzenom tehotenstve. Postupne vzniká nový život a obaja rodičia sa tak môžu tešiť na nového člena rodiny.