• Príznaky tehotenstva

Príznaky tehotenstva

Ženy, ktoré si prajú dieťatko, každý mesiac pozorujú svoje telo v nádeji, že si všimnú zmeny, ktoré by indikovali tehotenstvo. O aké zmeny sa jedná a kedy ich môžeme pozorovať.

Únava a bolesti hlavy

Prvé príznaky tehotenstva možno pozorovať zhruba 10 až 14 dní po počatí. Jedná sa najčastejšie o únavu, bolesti hlavy, citlivé prsia a predovšetkým bradavky. Niekedy môžete mať dokonca pocit, že sú prsia väčšie a opuchnuté rovnako tak, ako tomu býva pred menštruáciou.

Precitlivenosť

Je reč ako o tej psychickej, kam sa radí častejší plač a zmeny nálad z jedného extrému do druhého, tak o väčšiu schopnosť rozoznávať pachy, ktoré môžu byť až nepríjemné.

Nevoľnosti

Jasným typickým príznakom sú nevoľnosti prechádzajúce až k zvracaniu. Tie sa dostavujú predovšetkým ráno ako následok zmienenej precitlivenosti na pachy. Sprievodným javom je i nepríjemný pocit prázdneho žalúdku.

Situácia sa väčšinou ustáli v druhom trimestri, niekedy však nevoľnosti pretrvávajú i naďalej, jedná sa ale zväčša o výnimky.

Nafúknuté brucho a častejšie močenie

Možno, že pozorujete, že máte podozrivo nafúknuté a citlivé brucho, ktoré súvisí s plynatosťou. V tele prebiehajú hormonálne zmeny, ktoré k týmto problémom vedú a spôsobujú i častejšie močenie. Nútenie na močenie sprevádza ženy v celom tehotenstve, pretože sotva, čo odznie počiatočný hormonálny kolotoč, tak plod začne výrazne rásť a mechanicky tlačiť na močový mechúr.

Vynechanie menštruácie

Pochopiteľne jedným z najjasnejších znamení, že môžete byť tehotná, je vynechanie menštruácie. Je potrebné si ale uvedomiť, že nie každé vynechanie je naozaj dané tehotenstvom, niekedy sa jedná iba o oneskorenie. A naopak neplatí, že by krvácanie vždy úplne vymizlo. Často dochádza k tzv. implementačnému krvácaniu, ktoré sa prejavuje ako slabšia menštruácia či špinenie.

Najspoľahlivejšou metódou potvrdenia gravidity je pochopiteľne návšteva gynekológa. Pokiaľ ste ale nedočkavá, kúpte si tehotenský test. Ten je schopný už 7. deň od vynechania pravidelnej menštruácie s vysokou pravdepodobnosťou identifikovať, či čakáte bábätko, alebo nie.