• 9. týždeň

9. týždeň

9. týždeň

MAMIČKA

Vaše okolie na vás stále tehotenstvo spoznať nemusí, napriek tomu že tehotná ste. K rannej nevoľnosti sa pripájajú aj ďalšie príznaky tehotenstva, vaše striedanie nálad lieta sem a tam. Chvíľu sa cítite ako gejzír šťastia pred výbuchom a z ničoho nič vás obkľúči veľký strach. To je úplne bežné, hlavne ak ide o prvé tehotenstvo. Náladovosť sa najčastejšie objavuje okolo 6 až 10 týždňa a stratí sa až na konci druhého trimestra. Ak sa necítite dobre, je vhodné oznámiť aj v práci, že ste v požehnanom stave. Niektoré ženy sa cítia počas tehotenstva natoľko dobre, že na materskú odchádzajú až ku koncu tehotenstva. Ak sa však na to necítite, máte náročné zamestnanie, alebo nepriaznivé pracovné prostredie pre tehotenstvo, neotáľajte.

Lepšie je odísť z práce včas a vyvarovať sa tak možným komplikáciám, než preceňovať vlastné sily. Ak by ste chcela aj naďalej pracovať, skúste sa dohovoriť so zamestnávateľom na organizácii pracovného času, alebo na presune na iné pracovisko. Ak to nepôjde, pre vaše bezpečie aj bezpečie vášho nenarodeného dieťatka bude lepšie v práci skončiť. Budete mať viac času na spoločné chvíľky s vaším bábätkom. Už v tejto dobe sa môžete s vaším bábätkom spojiť. Myslite na neho, hladkajte si bruško, rozprávajte mu vaše sny, vaše plány aké to bude,  až bude s vami. I keď budete v práci, skúste si vždy nájsť cez deň čas na spojenie s vaším bábätkom.

BÁBÄTKO

Vaše bábätko čím ďalej tým viac vyzerá ako malý človiečik. Váži už niekoľko gramov a meria 2,5 cm. Veľkosťou je teda ako bobuľa hrozna. Základné časti jeho telíčka sú vytvorené a do konca tehotenstva ho čaká už len doladenie detailov. Aj toto bude pre neho náročná úloha. Jeho srdiečko je rozdelené na 4 dutiny a tvoria sa chlopne. Chvostík mu už úplne zmizol a začínajú mu fungovať svaly. Jeho orgány a nervy už tiež zvládajú svoju funkciu.
V tomto týždni je možné rozpoznať pohlavné orgány, ale stále ešte nie je možné vidieť, či sa vám narodí dievčatko, alebo chlapček. Na to musíte počkať ešte niekoľko týždňov.

Jeho oči sú už úplne vyvinuté, sú zatvorené a otvoria sa až okolo 27. týždňa. Jeho tvár je výraznejšia, rovnako aj ušká. Má malé ušné lalôčiky. Ústočká i noštek sú viac viditeľné. Placenta je vyvinutá natoľko, aby zvládla tvorbu hormónov. Teraz začne bábätko priberať na váhe.