• 8. týždeň

8. týždeň

8. týždeň

MAMIČKA

Je vám už tesná podprsenka? Čoskoro budete potrebovať kúpiť pohodlnú a tiež väčšiu bielizeň. Zvýšená hladina hormónov spôsobuje rastúce poprsie a začína sa už pripravovať na dojčenie. Prsia porastú v priebehu celého tehotenstva a zmena môže byť nárazová o jednu až dve veľkosti predovšetkým pri očakávaní prvého potomka. Majte na pamäti vaše pohodlie a spokojnosť. Aj nepohodlná bielizeň môže spôsobiť zlú náladu a podráždenosť.

Zvýšenou hladinou progesterónu môžete byť viac unavená. Nevoľnosti a zvracanie vám tiež uberú veľký podiel energie, preto nie je sa čomu diviť. Nedostatok spánku  nemusí byť spôsobený častým močením, no tiež oslabuje. Hľadanie správnej polohy pre spánok už v tomto ranom období tehotenstva je tiež nepríjemný. Polohované spanie by malo pomôcť v priebehu celého tehotenstva, hlavne pri raste bruška. Tehotenský vankúš môže veľmi napomôcť so správnym ležaním, ale pozor na to, aby si váš tehotenský vankúš neprivlastnil partner. V prvom trimestri vás čaká veľa vyšetrení, od odberov krvi po screening, prípadne genetické vyšetrenie. Ak vám lekár sám nepovie, čo jednotlivé vyšetrenia znamenajú, nebojte sa ho na to opýtať.

BÁBÄTKO

Sláva! Vaše bábätko už má prstíky. Síce sú spojené plávacou blanou s palcom, ale dlane sú rozpoznateľné. Očné viečka už prerástli cez celé oči, chvostík skoro zmizol. Dýchacia trubica je rozvetvená a smeruje do pľúc. Nervové bunky v mozgu sa spájajú jedna s druhou a tvoria nervové dráhy. Ešte nie je možné spoznať pohlavie bábätka, bábätko je veľké asi ako fazuľka a len máličko sa hýbe. To ale sama ešte neucítite.

Uložit