• 7. týždeň

7. týždeň

7. týždeň

MAMIČKA

V tomto týždni sa môže zhoršiť príjem potravín a to vďaka ranným nevoľnostiam. Ak nimi netrpíte, patríte medzi tie šťastnejšie budúce mamičky. Ranná nevoľnosť by mala sama zmiznúť do dvoch týždňov. Malé množstvo zázvoru upokojí žalúdok, ale nepreháňajte to s ním. V lekárni vám odporučia na ranné nevoľnosti napríklad zázvorové lízanky. Pomôcť môže aj pokojná vyvýšená poloha. Podperou chrbta môže byť tehotenský vankúš, ktorý poslúži ako pevná opora, zabezpečí vám pohodlné sedenie a úľavu. V tomto týždni je vaša maternica asi dvakrát väčšia, než bola na začiatku a objem vašej krvi je zvýšený asi o desať percent. Aj obsah tekutín je vyšší. V dôsledku toho, že sa maternica bude postupne zväčšovať, budete mať častejšiu potrebu močiť. Maternica bude totiž tlačiť na močový mechúr.

V nasledujúcich týždňoch by mala prebehnúť prvá veľká prehliadka u gynekológa. Bude potrebné zodpovedať otázky ako posledný termín menštruácie, lieky ktoré užívate a ďalšie. Ak beriete lieky, vezmite si ich radšej so sebou. Ak neviete termín poslednej menštruácie, nezúfajte. Lekár už v tomto týždni by mal spoznať vek plodu podľa veľkosti na ultrazvuku. Podľa tohto parametra je lekár schopný spočítať termín pôrodu. Lekára bude tiež zaujímať zdravotná anamnéza oboch rodičov a pokiaľ viete aj krvná skupina. Rodinná anamnéza je pre lekára dôležitá pre možnú kontrolu vrodených chýb a podľa vami daných informácií, môže naplánovať vyšetrenie.

Lekár by vás mal informovať o životnom štýle, ktorý by ste mali v tehotenstve dodržiavať. Mal by vám povedať,  aké vyšetrenia vás po celú dobu tehotenstva čakajú a z čoho pozostávajú . Ak sa vám podarí zladiť termíny návštevy lekára s oteckom, dohodnite sa, aby na prehliadku šiel s vami. Aj pre neho informácie budú prínosné a zapojí sa do tehotenstva s vami aspoň okrajovo. Prehliadok vás čaká zhruba 10-15, preto zvážte hneď na začiatku, či je vám prístup vášho lekára príjemný, v inom prípade lekára zmeňte. Mnoho žien v dnešnej dobe nechodí pravidelne na tehotenské prehliadky, pretože sa necítia dobre. Prehliadky sú veľmi dôležité aj preto, aby sa prípadný problém začal riešiť okamžite a nič sa nezanedbalo.

BÁBÄTKO

Vaše bábätko už začína mať tvary. Vyvíjajú sa dlane a chodidlá, aj keď teraz vyzerajú skôr ako labky. Už onedlho vás bude malá ručička tlačiť a stojí za to počkať si. Vaše bábätko má stále malý chvostík, predĺženie kostrče, ktorý sa do niekoľkých týždňov zmenší.

Vaše bábätko už má na hlavičke viditeľné oči, ktoré čiastočne prekrývajú viečka, má viditeľný noštek, žilky pod tenkou kožou. Vyvíjajú sa mu obe mozgové hemisféry, pankreas už produkuje inzulín, napomáha tráveniu, cez pečeň vedú červené krvinky a bábätko už má aj slepé črevo. Slučka čriev sa hrčí do pupočníka, kde jeho cievy prenášajú kyslík a živiny. Vaše bábätko je veľké asi 1,2 cm, ako malá čučoriedka.