• 5. týždeň

5. týždeň

5. týždeň

MAMIČKA

V tejto fáze tehotenstva na vás vaše okolie neuvidí žiadnu zmenu, ale vy sama môžete cítiť bolesť pŕs, únavu, častejšiu potrebu močenia a môžu sa u vás prejaviť aj žalúdočné ťažkosti. Vyhýbajte sa alkoholu, pretože s určitosťou nikto nie je schopný povedať, aký vplyv môže mať na vývoj dieťaťa. Začnite cvičiť a učte sa ovládať stres. Bude to pre vaše bábätko dôležité. Cvičenie pomôže zvládnuť pôrod a záťaž, ktorá v tehotenstve nastane a taktiež pomôže vrátiť vaše telo po pôrode do normálu.

Do tehotenstva môžete zapojiť aj otecka aj napriek tomu, že žiadny muž nemôže otehotnieť a cítiť to, čo cítime my ženy. Môžete mu po celú dobu robiť sprievodkyňu pre neho neznámym prostredím. Aj napriek tomu, že sa veľa oteckov navonok tvári, že ich táto záležitosť veľmi nezaujíma, nie je to tak. V skutočnosti iba nevie dať záujem dostatočne najavo.

Môžete spolu čítať knihy o tehotenstve a materstve. Naučte ho zdieľať s vami vaše pocity, prežívajte spolu tlkot srdiečka na ultrazvuku a pokroky, ktoré vaše bábätko robí po celú dobu tehotenstva. Tešte sa spolu z jeho prvých pohybov.

PRE OTECKA

Milý otecko, nemôžeš otehotnieť a preto nevieš, aké to je nosiť to najcennejšie pod srdcom. Toto je pre mňa a mamičku veľmi dôležité obdobie a potrebujeme vedieť, že nás máš rád a si tu s nami. Ešte si ma nemôžeš vziať do rúk,  pohladiť ma po tvári a ja ťa nemôžem chytiť za tvoje veľké prsty a dať ti tým najavo, že som rád, že ťa mám. Rado by som sa ti poďakovalo za tvoju trpezlivosť, ktorú so mnou budeš musieť na začiatku mať. A nie len na začiatku. Potrebujem ťa ja i mamička, preto jej musíš pomôcť už teraz, aby všetko hravo zvládla. Buď jej nablízku tak často, ako to len pôjde. Hovor jej ako jej to pristane, aj keď má bruško veľké. Keď povieš že sa ti jej bruško páči, hovoríš tým vlastne aj mne, že mi to pristane. Keď mamičku pohladíš, pohladíš tým aj mňa. Keď si nedáš drink po večeri, alebo na stretnutí s priateľmi, hovoríš mamičke ako veľmi ti na nej záleží a že si schopný prežiť tehotenstvo s ňou, aj keď nie priamo. Keď si uvarí niečo dobré pre mňa a jej to veľmi nechutí, buď jej partnerskou oporou a daj si s ňou, bude to pre ňu tak ľahšie. Môžeš si s ňou aj zacvičiť. Bude vedieť, že na to nie je sama a môže to byť aj zábava. Odfoť so mnou mamičku každý mesiac, fotky tehotenského bruška mi môžete ukázať, až budem dosť veľké a budem tomu rozumieť.

Choď s mamičkou na ultrazvuk, aby si aj ty sám videl ako rastiem a silniem. Možno sa na teba i usmejem. Keďže na to, aby som vyrástol nemám veľa času, ale len 9 mesiacov, bude pre mamičku občas ťažké zvládnuť celý ten nápor. Preto jej skús urobiť čo jej na očiach uvidíš, aby to pre ňu v ťažkých chvíľach bolo znesiteľnejšie. Obdaruj ju kvetinami, priprav večeru, nechaj ju oddýchnuť, vezmi ju na prechádzku. Aj keby to mamička okamžite neocenila a to len vďaka mne a tomu čo prežíva, uvedomí si to neskôr a bude ti za to veľmi vďačná. Ja samozrejme tiež, pretože keď bude šťastná a spokojná naša mamička, budem spokojné aj ja. Všetko vnímam, no najradšej mám krásne a radostné pocity.

Všetko ti raz vynahradím, to ti môžem sľúbiť už teraz. Už sa na teba veľmi teším a preto budem rado, keď sa uvidíme v tej najťažšej chvíli pre mňa aj mamičku. Na pôrodnej sále bude určite potrebovať tvoju oporu a podporu budem potrebovať aj ja. Môžeš mi prestrihnúť pupočnú šnúru ak budeš chcieť, či urobiť mi prvé fotky do albumu. Verím že to s ľahkosťou zvládneš.

BÁBÄTKO

V tejto chvíli je vaše bábätko veľké asi ako sezamové semienko. Skôr než malý človiečik teraz vyzerá ako žubrienka a je tvorený z troch vrstiev. Ektodermy, endodermy a novej mezodermy, ktoré postupne vytvoria tkanivá a orgány. V tomto období vývoja sa začal vytvárať základ pre mozog. Nervová trubica sa postupne pretvorí na mozog, miechu, nervy a chrbticu. Toto všetko sa deje v hornej vrstve ektodermy. Z tejto vrstvy sa bude vyvíjať aj koža, nechty, vlasy, potné a prsné žľazy a tiež zubná sklovina.
Srdiečko a obehový systém je tvorený v strednej vrstve mezoderme. Z tejto časti sa utvoria tiež chrupavky, svaly a kosti. Z poslednej vrstvy endodermy, sa tvoria črevá a močové ústrojenstvo, pľúca, pankreas a pečeň. Jednoduchá placenta už funguje a tá pre vaše bábätko znamená prísun výživy a kyslíka.