• 4. týždeň

4. týždeň

4. týždeň

MAMIČKA

V tomto týždni tehotenstva už môžete bezpečne zistiť, že ste tehotná. Tehotenský test je ale najlepšie vykonávať až jeden týždeň po vynechanej menštruácii. Vtedy je väčšia pravdepodobnosť, že vám tehotenský test ukáže hodnotu podľa zvýšenej hladiny hormónu HCG vo vašom tele a budete mať väčšiu istotu správnosti tehotenského testu.
Ak sa váš tehotenský test ukáže ako pozitívny, je vhodné kontaktovať vášho gynekológa, aby vykonal presnejší test z odberu krvi. Môže sa však stať, že lekár vás objedná na prehliadku až o niekoľko týždňov neskôr, pretože na ultrazvukovom vyšetrení v tomto skorom štádiu nič nevidno. Ak ale máte nejaké zdravotné komplikácie, na prehliadku vás pozve v najbližšom možnom termíne.

BÁBÄTKO

V tomto týždni je vaše bábätko na úplnom začiatku embryonálneho obdobia. V najbližších niekoľkých dňoch u neho dôjde k vývoju všetkých orgánov a niektoré už dokonca začnú aj fungovať. Teraz je bábätko najzraniteľnejšie a preto ho musíte opatrovať. Vaše bábätko (embryo) je veľké asi ako zrniečko maku . Má dve vrstvy - ektodermu a endodermu, z ktorých sa vyvinú všetky orgány a časti tela. Aj jeho placenta je z dvoch častí. Jednotlivé bunky sú s maternicovou sliznicou spojené tak, aby nimi mohla prúdiť krv. Plodový obal, v ktorom sa vaše bábätko nachádza, je pre neho ako ležovisko. Plodová voda zabezpečí jeho správny vývoj a žĺtkový vak produkuje červené krvinky a výživu, pokiaľ nebude placenta dostatočne vyvinutá, aby mohla prevziať túto funkciu.