• 35. týždeň

35. týždeň

35. týždeň

MAMIČKA

V tomto týždni presahuje maternica až hrudníku a ďalej tlačí na vaše vnútorné orgány. Pokračuje teda to, čo už tak dobre poznáte - kopance do rebier, nutkanie k častému močeniu, zlý spánok a s tým všetkým spojená veľká únava.
Plodovej vody ubúda a ako sa dieťa posúva dole, bruško začína pomaly klesať. Ak sa dieťa doteraz neotočilo hlavičkou dole, dá sa predpokladať, že budete rodiť cisárskym rezom. Na kontroly teraz pravdepodobne chodíte už každý týždeň a lekár pozorne sleduje polohu dieťaťa. Niektoré deti sa otočia do správnej polohy až v deň pôrodu, preto je tu stále šanca na vaginálny pôrod. V každom prípade by ste sa mali s lekárom porozprávať o cisárskom reze. Za akých podmienok by k nemu váš lekár pristúpil, akým spôsobom by ho vykonal. Proste aby ste vedeli, čo môžete očakávať.
Je možné, že vás svrbí napnutá koža zväčšujúcich sa pŕs. Skúste ju natierať pleťovým mliekom s vitamínom E alebo kakaovým maslom. Každopádne používajte radšej masti bez dráždivých parfumov.

Ak ste to ešte neurobili, tak nastal čas zbaliť si veci do pôrodnice. Chaotické hľadanie vecí na poslednú chvíľu medzi silnejúcimi kontrakciami a s nervóznym partnerom pletúcim sa vám pod nohy, alebo nedočkavo stojacom medzi dverami, by nemuselo dopadnúť dobre. Odchádzať do pôrodnice v pokoji a bez zbytočného stresu je oveľa lepšie. Oddelene do bočného vrecka si nezabudnite zabaliť doklady - občiansky preukaz, sobášny alebo rodný list (podľa toho, či ste vydatá alebo slobodná), preukaz zdravotnej poisťovne a tehotenský preukaz.


BÁBÄTKO

Vaše bábätko už meria okolo 45 cm a váži viac ako 2300 gramov. V maternici má stále menej miesta pre saltá a iné akrobatické kúsky, ale štuchance a kopance neprestávajú, silnejú.
Pokožka má svetlo ružovú farbu a prestáva byť priehľadná. Obličky a pečeň vášho dieťaťa sú už plne vyvinuté, pracujú a odvádzajú odpadové látky. V najbližších týždňoch bude vaše bábätko predovšetkým priberať na váhe a vytvárať si vlastné zásoby železa v podobe červených krviniek. A pretože tento dôležitý minerál čerpá z vášho tela, je dôležité, aby ste jedli dostatok potravín obsahujúcich železo.