• 34. týždeň

34. týždeň

34. týždeň

MAMIČKA

V tomto týždni môžete pociťovať návaly únavy, prichádzajú problémy s obúvaním a pri rýchlom postavení sa, sa dokonca môže dostaviť aj závrat. Je na čase spomaliť. Ak ste ešte nenastúpila na materskú dovolenku, teraz je najvyšší čas. Čakajú vás častejšie výkyvy nálad, stále horšie spíte a tiež stále behanie na záchod vás už zrejme nebaví.
Objem krvi, ktorý sa po celé doterajšie tehotenstvo zvyšoval a teraz je zhruba o 50 percent vyšší, sa ustáli a zostane rovnaký až do pôrodu. Teraz sa začnite viac sledovať. Ak však cítite viac ako 4 kontrakcie za hodinu, môže ísť o predčasný pôrod a je nutné volať lekárovi.

Lekár teraz častejšie sleduje stav vašej placenty. Ak je totiž uložená v dolnej časti maternice, alebo sa začína predčasne odlučovať, môžu nastať komplikácie.

V tomto týždni by ste mali mať jasno, akým spôsobom chcete rodiť, koho zo svojich blízkych chcete mať pri pôrode a či budete chcieť lieky proti bolesti. Všetko znova prediskutujte so svojím lekárom, aby nedošlo k nedorozumeniu a aby pôrod naozaj prebiehal tak, ako si prajete.

Nastal tiež čas poobzerať sa po pediatrovi, ktorý sa bude o vaše dieťa po narodení starať. S vybraným lekárom si potom dohodnite termín prvej prehliadky dieťaťa. Máte totiž na výber, či prebehne u vás doma alebo v ordinácii pediatra.

Dôležitá úloha čaká aj na otecka. Po pôrode to bude totiž on, kto bude informovať vašich blízkych a kamarátov o práve narodenom bábätku. Je teda načase začať písať zoznam tých, ktorým bude chcieť volať. Ak by totiž v návale šťastia zabudol trebárs  na vašu matku, nemusela by to prijať s pochopením.

BÁBÄTKO

Bábätko váži v tento týždeň okolo dvoch kilogramov a meria približne 45 cm. Tuková vrstva je dostatočne silná na to, aby dieťaťu pomáhala regulovať telesnú teplotu. Centrálny nervový systém dozrieva, pľúca sa vyvíjajú a pľúcne tkanivo dorástlo. Deti narodené medzi 34 a 37 týždňom musia ísť do inkubátora, ale nemali by mať žiadne veľké zdravotné problémy. Imunitný systém bábätka je už schopný bojovať s infekciami.

Placenta, ktorá dodáva bábätku kyslík a živiny je dostatočne zrelá a začína pomaly starnúť. Lekár preto sleduje jej kondíciu a uloženie. Ak by zistil, že placenta nepracuje ako má, je v záujme plodu ukončiť tehotenstvo skôr.
Ak sa vaše bábätko stále neotočilo hlavičkou dole, čo sa stáva zhruba v štyroch percentách prípadov, môže vám lekár ponúknuť pretočenie dieťaťa špeciálnymi hmatmi cez brušnú stenu.