• 31. týždeň

31. týždeň

31. týždeň

MAMIČKA

Bruško vám rastie, oťažieva a začínate cítiť častejšie bolesti panvy a chrbta, ktoré sú signálom blížiaceho sa pôrodu, na ktorý sa vaše telo celých 40 týždňov chystá. Môžete pociťovať tiež ľahké kontrakcie, ktoré by nemali byť ani časté ani príliš bolestivé. Hovorí sa im falošné kontrakcie, čiže poslíčkovia a ide o Braxtonové sťahy, ktoré sú nepravidelné a nemala by sa zvyšovať ich intenzita ani dĺžka. Je však na mieste zavolať svojmu lekárovi, ak sú kontrakcie bolestivé alebo príliš časté, sprevádza ich väčšie množstvo vaginálneho výtoku, silnejúci tlak v panve, či dokonca kŕče v bruchu.

S väčším bruškom sa vám tiež oveľa horšie dýcha a poriadny nádych je pre vás asi čím ďalej, tým ťažší. Môže za to zväčšujúca sa maternica, ktorá tlačí bránicu do pľúc. Ak zadýchavate, spomaľte a skúste sa zhlboka nadýchnuť. Okolo 38. týždňa sa vám uľaví, pretože dieťatko začne zostupovať dole, smerom k panve. Mamičky s nižšie položeným bruškom majú oveľa menšie problémy s dýchaním alebo dokonca nemajú  žiadne.

V prípade, že vám vyteká mledzivo z pŕs, kúpte si prsné vložky. Tie vkladajte do podprsenky, aby ste zabránili presiaknutiu oblečenia. Ak máte pocit, že vás podprsenka začína nepríjemne tlačiť, pokojne si kúpte dojčenskú podprsenku. Myslite však na to, že sa vám po pôrode prsia nalejú mliekom. Preto je vhodné zaobstarať si podprsenku aspoň o číslo väčšiu, než práve potrebujete.

V posledných týždňoch tehotenstva budete potrebovať väčší prísun železa, ktoré pomáha vášmu dieťatku vytvoriť si kyslíkovú zásobu. Dobrým zdrojom je zelená zelenina ako špenát, či brokolica alebo sušené ovocie, či fazuľa. Železo načerpáte tiež, ak zjete chudé červené mäso. Nezabúdajte na pitie vody a ovocných štiav. Tekutina pomáha budovať nové bunky v tele a hoci sa to nezdá, znižuje tiež zadržiavanie vody a zmierňuje opuchy.

Ak sa necítite vo svojej koži a ste roztržitá, nie je to nič neobvyklé. Sadnite si vedľa partnera a nechajte si vymasírovať ramená, pomôže vám to uvoľniť sa a zmierniť tak prípadné napätie.

BÁBÄTKO

Bábätko meria cez 40 centimetrov a jeho váha sa pohybuje okolo 1500 gramov. Nerastie už príliš rýchlo do dĺžky, ale začína naberať tuk v končatinách a trupe a jeho váha sa v ďalších týždňoch bude zvyšovať rýchlejšie. Úmerne tomu ako dieťatko rastie, zmenšuje sa priestor v maternici, takže jeho pohyby sú síce menej časté, ale o to viac je ich možné cítiť. Začínajú byť koordinovanejšie. Dieťa vie otočiť hlavičkou zo strany na stranu a je schopné reagovať nielen na zvuky hudby, či hlasy ľudí, ale aj na svetlo. Najčastejšou polohou bábätka je poloha dolu hlavou. V jeho pľúcach sa tvorí surfaktant, čo je bielkovina, ktorá pomáha po pôrode rozvinúť pľúca a zvyšuje šancu na prežitie predčasne narodených detí.