• 3. týždeň

3. týždeň

3. týždeň

MAMIČKA

Počas tohto týždňa došlo k oplodneniu vajíčka spermiou a to sa po niekoľkých dňoch od počatia uhniezdilo v ležovisku, ktoré pre neho pripravilo vaše telo v čerstvo prekrvenej sliznici maternice, kde bude prebiehať vývoj a rast vášho bábätka. Uhniezdenie vajíčka môže sprevádzať slabučké špinenie. To signalizuje, že sa vajíčko zavŕtava do sliznice maternice.

Samotný proces zaznamená len minimum tehotných žien. Väčšina žien tento proces vôbec neregistruje.

BÁBÄTKO

V tomto týždni je vaše bábätko len veľké množstvo buniek, ktoré sa neustále množia. Je zahniezdené v sliznici maternice. Jedna z jeho častí sa postupne premení na placentu a začne vylučovať HCG hormón, ktorý dá signál vaječníkom, že majú prestať uvoľňovať vajíčka.

Taktiež nastane zvýšená produkcia hormónov estrogénu a progesterónu. Postupne sa okolo skupenstva buniek začne hromadiť plodová voda, z ktorej sa vytvorí plodový vak, ktorý bude vaše bábätko v priebehu tehotenstva chrániť.
V tejto chvíli je vytvorená obehová sústava medzi vaším bábätkom a stenou maternice. Prostredníctvom nej tak prijíma živiny a vylučuje odpadové látky. Po uplynutí niekoľkých dní túto funkciu plne prevezme placenta.