• 29. týždeň

29. týždeň

29. týždeň

MAMIČKA

Milá mamička, práve ste v poslednom trimestri vášho tehotenstva. Vaše bábätko je teraz veľmi pohyblivé a počas dňa budete intenzívne cítiť jeho dennú aktivitu :) V prípade, že máte pocit že jeho bežná aktivita slabne a pohyby nie sú tak časté, konzultujte s lekárom. Lekár by vám mal byť schopný orientačne povedať, čo je normálne a čo je potrebné riešiť.
Bábätko je v tejto chvíli dlhé zhruba 38 cm, a váži okolo 1 100 gramov. Jeho pohyby počas dňa budú striedať intenzitu, môže sa znovu objaviť pálenie záhy. Tým, že je bábätko čulé a väčšie, tlačí na žalúdok a to spôsobuje pohyb žalúdočných štiav, ktoré spôsobujú nepríjemný pocit v pažeráku. Pálenie záhy v tomto období podporuje aj znížená rýchlosť trávenia.

Objaviť sa môže tiež plynatosť, alebo zápcha. Dôležitá je konzumácia potravín bohatá na vlákninu a tiež väčšie množstvo tekutín. Vďaka väčšiemu rastu maternice celý tento proces môže spôsobiť tvorbu hemoroidov. Ak máte nepríjemný pocit v oblasti konečníka, sú odporúčané prírodné sedavé kúpele, ktoré ťažkostiam uľavia. Ak sa vám zdá, že sa problémy zhoršujú, poraďte sa s lekárom na iné medikamenty vhodné pre tehotné mamičky. Nie je odporúčané dlhú dobu sedieť ani stáť, aby sa ťažkosti nezhoršovali. Gravitácia, váha bábätka a akumulované sily maternice, v týchto polohách nie sú prospešné.
Ak sa práve rozhodujete, či nastúpiť na materskú dovolenku, poradíme vám ktoré obdobie je to najvhodnejšie. Lekár, ak tehotenstvo prebieha bez komplikácií, odporúča nástup na materskú dovolenku 6-8 týždňov pred plánovaným termínom pôrodu, ktorý sa počíta podľa veľkosti plodu a posledného dátumu menštruácie. Ak v tehotenstve komplikácie sú, žena je lekárom poslaná na rizikové tehotenstvo, to znamená, že je akoby na maródke do doby bežného odchodu na materskú dovolenku. V prípade, že máte rizikové povolanie, namáhavé a necítite sa na vykonávanie tejto činnosti, môžete sa dohovoriť so zamestnávateľom na prípadnom presunutí na iné pracovisko. Pokiaľ ale takto v práci zamestnávateľ nemôže urobiť, je lepšie nastúpiť na materskú dovolenku pre bezpečie vás oboch skôr.

BÁBÄTKO

Vaše bábätko, ako už sme písali, v tomto období váži okolo 1100 gramov a od hlavičky k pätám meria 38 cm. V tomto období bude potrebovať veľa kyseliny listovej, železa, vitamínu C a bielkovín. Kyselina listová je potrebná pre správny vývoj nervovej sústavy vášho bábätka, vápnik pre správny vývoj kostí. Zvýšte konzumáciu mliečnych výrobkov. Bábätko je schopné v sebe za deň uložiť až 250 miligramov vápnika, ktorý potrebuje pre správny kostný základ. Železo je nevyhnutné pre správnu krvotvorbu. Vitamín C môžete konzumovať v surovej podobe, ktorý obsahujú poctivé džúsy, alebo prírodné šťavy.  Ak vám však kyslé šťavy z dôvodu pálenie záhy nerobia dobre, môžete vitamín C doplniť potravinovými doplnkami.