• 28. týždeň

28. týždeň

28. týždeň

MAMIČKA

Týmto týždňom vstupujete do posledného, tretieho trimestra tehotenstva. V poslednom trimestri mamičky priberajú okolo päť kilogramov. Od tohto týždňa by ste mali svojho lekára navštevovať po dvoch týždňoch a od 36. týždňa každý týždeň. Môže sa stať, že lekár bude požadovať opakovanie krvných odberov ako prevenciu a potvrdenie pozitívnych výsledkov ešte pred koncom tehotenstva. V prípade Rh negatívnych výsledkov krvi dostanete injekciu, anti-D imunoglobulín, ktorá podporuje vytvorenie protilátok vášho tela, ktoré by mohli ovplyvniť krv vášho bábätka. Iba v prípade, ak bábätko bude Rh pozitívne, vám lekár ďalšiu injekciu dá až po pôrode bábätka.
Ak ešte neviete, akého pediatra zvoliť pre vaše nenarodené bábätko, máte pravý čas zistiť si informácie a dohovoriť sa s lekárom o prevzatí bábätka do starostlivosti po narodení. Detského lekára potrebujete poznať ešte pred nástupom do pôrodnice, pretože sa vás budú pýtať na jeho údaje. Ak by ste nemali pediatra vopred vybraného, budete ho musieť po pôrode urýchlene zháňať a to sa personálu v pôrodnici nepáči. Je to hlavne kvôli tomu, že detský lekár vás navštívi po návrate domov, aby bábätko prezrel a prevzal si ho do svojej starostlivosti. Pediatra bude zaujímať termín pôrodu a prípadne informácie o tehotenstve, aby sa na bábätko mohol pripraviť. Nebojte sa povedať naozaj všetko o priebehu tehotenstva. Dohodne s vami potrebné prehliadky a vy sa ho prípadne môžete opýtať na všetko čo vás zaujíma.

Odporúčame naozaj zaistiť lekára podľa možností v blízkosti vášho bydliska, pretože bábätko po pôrode je veľmi náchylné a dlhá cesta na prvú prehliadku k lekárovi do ordinácie, medzi bacily, by ho mohla ohroziť. Preto pri hľadaní pediatra zistite, či je ochotný prísť k vám domov.

BÁBÄTKO

Vaše bábätko už váži okolo jedného kilogramu a meria približne 37 cm. Jeho zrak sa vyvíja a je schopné rozlíšiť svetlo a tmu skrz maternicu. Môže žmurkať a jeho viečka majú riasy. Jeho mozog neustále rastie a vyvíjajú sa milióny neurónov. Jeho telesný tuk sa neustále zvyšuje preto, aby bolo pripravené na život vo vonkajšom svete.