• 26. týždeň

26. týždeň

26. týždeň

MAMIČKA

Vaše prípravy na bábätko sú v plnom prúde, zariaďujete detskú izbičku, vyberáte tie najvhodnejšie hračky, pomôcky pre mamičku a bábätko, postieľku, oblečenie a všetko sa vám zdá také maličké, roztomilé. Zrazu máte pocit, že čas plynie závratnou rýchlosťou. Dávajte na seba veľký pozor, týmito nevyhnutnými úlohami sa môžete veľmi rýchlo vyčerpať a preto je dôležité, aby ste dostatočne jedli, pili a hlavne odpočívali.
Ak chcete, v tomto období sa môžete s gynekológom pobaviť o možnostiach pôrodu, navštíviť možné pôrodnice vo vašom okolí a vytvoriť si pôrodný plán, do ktorého zapojíte aj manžela, alebo partnera. Pôrod sám o sebe je veľmi spontánna záležitosť a preto aj akokoľvek dobre pripravený plán nemusí vyjsť. Ide o to, že si sama ujasníte veci okolo pôrodu a budete sa cítiť pokojnejšie. Niektoré mamičky si predstavujú to, aký ich pôrod bude prirodzený, ale nakoniec to tak byť nemusí. Nie je nutné plán dodržať, je dôležité ho prispôsobiť danej situácii a potrebám bábätka pri príchode na svet.

Pôrodný plán by mal predovšetkým slúžiť pre vaše celkové uvoľnenie a upokojenie. Pri pôrode sa môžete rozhodnúť napríklad pre podanie analgetík, teda epidurál, alebo môžete rodiť úplne bez liekov. Dohodnite sa s pôrodnicou, či je možné pôrod natáčať, prípadne prestrihnúť pupočnú šnúru otcom bábätka. Či budete chcieť mať súkromnú izbu, alebo skôr spoločnosť inej rodičky, či budete chcieť byť s bábätkom čo najviac, alebo si po náročnom pôrode budete chcieť oddýchnuť. Pôrod sám o sebe by vám mal byť v rámci možností čo najpríjemnejší, preto zvážte, v akom prostredí sa cítite najlepšie a skúste to aplikovať aj pre samotný pôrod. Vo väčšine požiadaviek pôrodnice vychádzajú v ústrety. Ako to bude s dojčením bábätka, budete chcieť dojčiť, alebo ste sa rozhodli nedojčiť? Pediatri odporúčajú dojčenie z mnohých dôvodov, pokiaľ sa ale rozhodnete nedojčiť a bábätko odchovať na umelej detskej výžive, je to len vaše rozhodnutie. Ďalej treba zvážiť používanie plienok. Máte premyslené, či to budú látkové, alebo moderné bezúdržbové, papierové? V tomto prípade je tiež potrebné rozhodnúť sa, aby ste vedeli, čo do pôrodnice pre svoje bábätko vziať.


BÁBÄTKO

Bábätko má okolo trištvrte kilogramu a jeho dĺžka je okolo 35 cm . Ušné nervy sú pomerne vyvinutejšie a citlivejšie, preto bábätko môže pomerne lepšie než predtým počuť váš hlas. Vdychuje a vydychuje plodovú vodu, čo je pre neho veľmi dôležité. Rozvíja si tým funkciu pľúc. Tieto dýchacie pohyby sú pre neho dôležité pre popôrodnú dobu, kedy sa bábätko nadýchne úplne prvýkrát. Ak vaše bábätko bude chlapček, už v tomto týždni mu začínajú semenníky zostupovať do mieška. Tento proces trvá približne dva až tri dni.