• 24. týždeň

24. týždeň

24. týždeň

MAMIČKA

Milá mamička, v tomto týždni by si sa mala začať pripravovať na záťažový glukózový test, ktorý odhalí možnosť tehotenskej cukrovky. Test je možné vykonať od 24 do 28 týždňa tehotenstva a ide o vypitie glukózového roztoku v rýchlom procese, ktorý je spojený s odberom krvi pred a po vypití roztoku. Verte mi, aj keď ste nadšená pre sladké, toto je naozaj niečo iné. :) Čistá glukóza je veľmi sladká a odporúčanie je vypiť ju čo najrýchlejšie. Pitie po malých dúškoch sa zdá síce pohodlnejšie, ale sladká chuť v ústach s každým dúškom narastá. Tento test sa robí preto, aby sa predišlo možným komplikáciám v dôsledku tehotenskej cukrovky. Cukrovka môže spôsobiť také komplikácie pri pôrode ako je nutnosť cisárskeho pôrodu, väčší nárast hornej polovice telíčka bábätka, prípadne zníženú hladinu cukru v tele, hneď po narodení bábätka. Tento test neodmietajte, je dôležitý pre zdravie vás oboch.
Počet predčasne narodených detí sa pohybuje okolo 7-10 % (narodené pred 37. týždňom). Asi štvrtina týchto pôrodov je úmyselná, to znamená, že sa tím lekárov rozhodne vyvolať pôrod skôr alebo je nutné vykonať cisársky rez kvôli závažnému zdravotnému stavu, v prípade vážnej alebo zhoršenej preklapsii alebo preto, že dieťa prestalo rásť. Zvyšok je známy ako spontánny predčasný pôrod. Môžete porodiť predčasne, ak vám pred 37. týždňom praskne plodová voda alebo sa bez kontrakcií rozšíri čapík.
Existujú rizikové faktory predčasného pôrodu, napríklad infekcie pohlavných orgánov, problémy s placentou, nedostatočnosť krčka maternice, avšak v mnohých prípadoch nikto nevie, čo predčasný pôrod spôsobuje. Preto je dôležité, aby tehotné ženy poznali príznaky a vedeli, čo robiť, ak dôjde k predčasnému pôrodu.


Aké sú príznaky predčasného pôrodu ?

Okamžite zavolajte svojmu lekárovi, ak sa u vás pred 37. týždňom objaví jeden z týchto príznakov:
• väčšie množstvo výtoku,
• zmena typu výtoku - ak je zrazu vodnatý, krvavý (aj keď je len ružový alebo sfarbený do krvava), má hlienovú konzistenciu,
• krvácanie alebo špinenie,
• bolesť brucha, kŕče ako pri menštruácii, viac ako 4 kontrakcie za hodinu (aj keď to nebolí),
• zvyšujúci sa tlak v panvovej oblasti (pocit, že sa dieťa tlačí nadol),
• bolesť v krížoch, obzvlášť ak vás skôr netrápila.
Tieto príznaky môžu byť mätúce, pretože niektoré z nich, ako tlak v panve alebo bolesť v krížoch sa objavujú aj počas normálneho tehotenstva a včasnými kontrakciami môžu byť neškodné, tzv. Braxton-Hicksove kontrakcie. Avšak vždy je lepšie mať istotu než ľutovať, preto lekára zavolajte okamžite, ak zaznamenáte niečo neobvyklé.

Čo mám robiť, ak sa domnievam, že začínam predčasne rodiť ?

Ak sa objavili príznaky predčasného pôrodu alebo si myslíte, že vám odteká plodová voda, zavolajte lekárovi, ktorý vás pravdepodobne vyzve, aby ste prišli do nemocnice na vyšetrenie. Až tam budete, lekár skontroluje kontrakcie, srdcový tep dieťaťa a tiež váš moč, pretože sa v ňom môže nachádzať infekcia. Tiež zistí, či vám nepraskla membrána.
Môže vykonať výter z maternice a vagíny a poslať vzorku do laboratória, kde odhalia prípadnú infekciu a tiež skontrolujú hladinu fetálneho fibronektínu. Tento test analyzuje tekutinu z maternice a vagíny a zisťuje prítomnosť bielkovín, ktoré viažu plodový vak na sliznicu maternice.

Ak medzi 24. a 34. týždňom je hladina fetálneho fibronektínu zvýšená, znamená to, že sa toto lepidlo pred plánovaným termínom rozpadá (kvôli kontrakciám alebo poškodeniu plodového vaku). Negatívny výsledok znamená, že je veľmi nepravdepodobné, že v tomto alebo budúcom týždni porodíte, preto sa môžete upokojiť.

BÁBÄTKO

Vaše bábätko od minulého týždňa pribralo približne 100 gramov, teda váži už cez pol kilogramu a meria takmer 30 cm. Je také dlhé ako pravítko, ktoré si určite pamätáte zo školských lavíc. Jeho telíčko je stále chudé, ale pomaličky sa začína vypĺňať tukom, preto sa už čoskoro bude pekne guľatieť. Začínajú sa mu aktivovať chuťové poháriky a v pľúcach sa mu tvoria pľúcne komôrky.