• 23. týždeň

23. týždeň

23. týždeň

MAMIČKA

V tomto období môžete pozorovať, že vám puchnú členky, nohy, prsty a to prevažne vo večerných hodinách. Je to spôsobené pomalým prietokom krvi, ktorý vzniká dôsledkom zadržiavania vody v tele. Po pôrode sa ale všetkého zbavíte, mamičky po pôrode častejšie močia, a tým vylučujú prebytočnú vodu, ktorá sa v tele nazhromaždila. Odporúčanie je ležať a spať na ľavom boku a kedykoľvek je to možné, mať zdvihnuté nohy hore, cvičiť, naťahovať sa a snažiť sa nestať alebo nesedieť dlho. Cvičenie napomáha k rýchlejšej cirkulácii krvi v tele, noste pohodlné oblečenie aj vtedy, keď bude veľkosť väčšie, majte hlavne pohodlnú obuv.
Kvôli zadržiavaniu vody v tele by ste ale nemali začať úmyselne menej piť, naopak, väčší prísun vody je v tomto období dôležitý. Ak sa vám opuchy končatín budú zdať nadmerné, kontaktujte svojho lekára, aby zhodnotil, či je všetko v poriadku.

V tomto krásnom období môžete začať robiť spomienkové predmety pre vaše nenarodené dieťatko. Ak chcete, píšte mu denníček formou listov, aby si ho mohlo prečítať, až bude viac rozumieť kolobehu života, alebo pre vás, ako spomienku na tieto krásne týždne. Môžete písať všetko, čo vás napadá, ako si predstavujete strávený deň, aké výlety a hry ho s vami čakajú, aj keď napríklad nemáte najlepšiu náladu. Toto zamyslenie a fantázia vám môže v mnohom prospieť a prospeje aj bábätku, keď zacíti, že ste šťastná a v poriadku.

BÁBÄTKO

Vaše bábätko už je schopné vnímať pohyb a zvuky, preto sa vôbec nehanbite si s ním trebárs zatancovať. Pustite si hudbu a pohybujte sa v jej rytme. Všetko bude vnímať aj vaše bábätko. Hlučné zvukové prejavy z okolia pripravujú bábätko na okolitý svet, preto sa po narodení nebude báť hlasitého vysávača, alebo štekania psa, prípadne zvukov cestnej premávky. Sú to vnemy, ktoré bábätko bude mať napočúvané a preto po pôrode bude viac pokojné a nebude sa ľakať vyššieho hluku. Bude pre neho prirodzený. Teraz je veľké 28 cm a váhou okolo pol kilogramu. V pľúcach sa mu vyvíjajú cievy a proces prípravy na samostatné dýchanie je v plnom prúde.