• 22. týždeň

22. týždeň

22. týždeň

MAMIČKA

Vaše bruško priťahuje pozornosť mužov i žien. Vaše priateľky budú prahnúť po pohladení vášho bruška, ale ak vám tieto prejavy sú nepríjemné, upozornite ich na to. Pochopia to. Dôležité je, aby ste boli v poriadku vy. Neporovnávajte svoje bruško s inými mamičkami, každé bruško rastie inou rýchlosťou. Nedbajte na reči vášho okolia. Vaše bruško je unikátne a tak ho musíte vnímať. Je také, aké je a aké má byť. Netrápte sa, keď vám niekto povie, že je príliš malé, alebo naopak príliš veľké. Ak chodíte na pravidelné kontroly k lekárovi a viete, že všetko je v poriadku, nemusíte mať žiadne obavy a okolie nechajte, nech si hovorí čo chce. Ak sa vám v tomto období na prsiach a brušku začnú objavovať strie - malé jazvičky, ktoré vznikajú z dôvodu zväčšovania sa týchto oblastí (majú ich aj muži, takže buďte v pokoji), nie je to nič zlé. Môžete si miesta masírovať olejom, alebo telovým mliekom, pomáhajú totiž k pružnosti kože.

V tehotenstve dochádza k zmene celého vášho tela. Tehotenstvo môže mať vplyv na vlasy, väčší alebo menší objem, vypadávanie. Neposlušné vlasy sú tiež jeden z možných úkazov. Navštívte kaderníka, nechajte si vlasy prestrihať, alebo zmeňte účes. Prospeje vám to aj psychicky. Nie je odporúčané vlasy farbiť, alebo dávať si trvalú. Jeden z faktorov je chémia v prípravkoch, druhý môže nastať, keď proces zlyhá.

V dôsledku hormónov v tele, konkrétne hormónov, ktoré sú známe ako androgény, vám môžu začať rásť chĺpky po tele na miestach, kde vám to môže byť aj nepríjemné. Je to napríklad brada, horná pera, tvár, alebo čeľusť. Tiež sa môže zvýšiť hojnosť porastu v podpazuší, na chrbte, na nohách a na brušku. Bezpečné a účinné spôsoby, ako sa týchto nepríjemných chĺpkov zbaviť je epilácia, alebo depilácia. Môžu vám tiež stmavnúť bradavky, prípadne vám porastú rýchlejšie nechty a vlasy. Z dôvodu uvoľňovania väzov sa vám môže zväčšiť aj chodidlo, preto počítajte s väčšou, pohodlnou obuvou. Táto zmena môže byť trvalá.


BÁBÄTKO

Váži takmer pol kila a začína vyzerať ako miniatúra novorodenca. Jeho rysy tváre sú zreteľnejšie, v ďasnách začínajú rásť zúbky a oči má bábätko otvorené. V túto chvíľu ale dúhovky oka nemajú pigment, preto sa nedá určiť farba. Telo má pokryté jemnými chĺpkami a jeho koža má hlboké vrásky. Tie zostanú do tej doby, kým sa plne nevyplnia tukom.