• 21. týždeň

21. týždeň

21. týždeň

MAMIČKA

V tomto období sa budete cítiť dobre, bruško vám nebude prekážať, pretože je veľké tak akurát. Užívajte si a relaxujte, odpočívajte a robte to, čo máte rada. V treťom trimestri možno budete prechádzať náročným obdobím, preto využite každý pozitívny stavu a nálady plné energie. Teraz sa vám môže začať zhoršovať pleť a to prevažne na tvári. Objaví sa akné v dôsledku mastnejšej pleti. Ak sa to deje práve vám, umývajte si alebo čistite častejšie tvár prípravkami bez pridaného oleja. Aj teraz platí, neberte žiadne lieky! Preto neužívajte žiadne lieky pre prípadné zlepšenie akné. Niektoré lieky môžu byť naozaj nebezpečné. V každom prípade sa však poraďte s vaším lekárom o produktoch vhodných v tomto období tehotenstva.

Môžu sa vám začať tvoriť kŕčové žily, ste teraz náchylnejšia a to v dôsledku rastúceho bruška. Vďaka zvýšenému množstvu progesterónu vzniká vyšší tlak na žily v nohách. Zvýšené množstvo progesterónu uvoľňuje žilové steny a problém kŕčových žíl len zhoršuje. Pravdepodobnosť kŕčových žíl sa dá vydedukovať aj z rodinnej anamnézy. Ak sa u niekoho z rodiny objavili kŕčové žily, pravdepodobnosť je vysoká. Toto riziko sa zvyšuje s každým ďalším tehotenstvom alebo s pribúdajúcim vekom. Cvičte, majte nohy vo zdvihnutej polohe, noste tehotenské pančuchy. Spánok na boku vám urobí tiež veľmi dobre s podporou tehotenského dojčiaceho vankúša, ktorým si môžete podložiť bruško a uvoľniť zomknutie kolien pri sebe tak, aby sa vám priamo neopieralo jedno o druhé. Bude sa vám spať pohodlnejšie.
Vaša sexuálna aktivita je v tomto období individuálna. Niektoré ženy v dôsledku únavy nemajú vôbec potrebu, iné tehotné ženy majú zvýšené libido. Vaše potreby zdieľajte so svojím partnerom. Ak máte chuť na sex, rozprávajte sa s partnerom aj na túto tému, povedzte mu čo vám spôsobuje príjemný pocit a zároveň, čo príjemné nie je. Je logické, že niektoré bežné polohy na ktoré ste zvyknuté, môžu byť teraz pre vás nepohodlné.

BÁBÄTKO

Vaše bábätko teraz vyrástlo, ale váha ešte nie je nejako závratná. Jeho dĺžka je približne 28 cm a váži okolo 240 gramov. Už čoskoro ucítite jeho aktivitu, cviky a rôzne naťahovanie. Mamičky často hovoria, že budú mať futbalistu, pretože drobné pohyby sa začnú meniť na poriadne kopy a štuchance. Oči, obočie a viečka sú teraz už zreteľné. Začínajú sa formovať vonkajšie pohlavné orgány, teda v prípade dievčatka sa začína formovať vagína - kávové zrno, s obľubou používaný termín našich gynekológov.