• 20. týždeň

20. týždeň

20. týždeň

MAMIČKA

A je to tu, máte za sebou zhruba polovicu zvyčajnej doby tehotenstva, takže môžete byť na seba pyšná.
Vrchol vašej maternice je na úrovni pupku a na váhe ste pribrali niečo okolo 5 kilogramov. Teraz budete priberať približne pol kila týždenne, pretože vaše bábätko potrebuje silnieť a rásť a potrebuje viac miesta v brušku, takže aj bruško vám teraz porastie viac. Neustále užívajte tehotenské vitamíny a jedzte dostatočne pestrú stravu bohatú na železo a minerály.

Železo je dôležité, pretože v priebehu tehotenstva sa vám zväčšuje objem krvi v tele rovnako ako aj u vášho bábätka. Červené je bohaté na železo, to platí pre strukoviny, napríklad cícer, ten je navyše bohatý aj na vápnik. Vysoký obsah železa je tiež v cereáliách, špenáte a sójových výrobkoch.

Ak ešte nenavštevujete žiadny tehotenský kurz a chcete, máte ten najvyšší čas zapísať sa. Predpôrodný kurz oceníte najviac vtedy, ak čakáte prvé bábätko. Dozviete sa mnoho užitočných informácií a cvikov, napríklad ako správne dýchať pri pôrode, aby ste sa neunavila samotným dýchaním a neubúdali vám sily. Spánok v tomto období môže byť veľmi náročný. Odporúča sa polohované spanie na boku, je prospešné ako pre vás, tak aj pre bábätko. Výbornou pomôckou je tehotenský vankúš, ktorým si pozdĺž dokážete podložiť celé telo. Vznikne tak opora, ktorá vám zabezpečí pohodlie.

BÁBÄTKO

Bábätko už teraz váži okolo 300 gramov. Celé bábätko meria okolo 25 centimetrov. Prešlo obrovský kus cesty vývoja a je sebestačné. Teraz až do pôrodu bude prebiehať len drobné dolaďovanie, rast a priberanie na váhe. Prehĺta plodovú vodu a trénuje si tým tráviaci systém. V jeho črevách sa začína zhromažďovať smolka. Ide o vedľajší produkt trávenia - mekónium. Ide o čiernu, lepkavú hmotu. Túto hmotu bábätko vylúči až po pôrode ako prvú stolicu.