• 2. týždeň

2. týždeň

2. týždeň

MAMIČKA

V druhom týždni tehotenstva, ešte pred tým, než sa začne vyvíjať plod - vaše bábätko, sa telo musí pripraviť. Od prírody je to nastavené tak, že sa najskôr pripraví ležovisko, aby sa bábätko v období vývoja a celého tehotenstva dobre cítilo a až neskôr sa začne vyvíjať plod.
Cesta od pohlavného styku k oplodneniu vajíčka trvá niekoľko dní. V prípade ovulácie, ktorá prebieha väčšinou v polovici - medzi poslednou a nasledujúcou periódou,  sa začína dlhá cesta. Ak ste sa dohodli s partnerom na dieťatku, je potrebné zistiť, či ovulácia je spočítaná správne. Ovuláciu vie spočítať každý lekár. U nepravidelnej menštruácie je to ale ťažšie.

Existuje veľa rád a typov, ktoré vám ukážu sexuálne polohy pre rýchlejšie otehotnenie, prípadne aj ovplyvnenie pohlavia dieťaťa.  Môže sa stať aj to,  že sa  počatie nepodarí hneď na prvýkrát, no nezúfajte. Veľké množstvo budúcich rodičov sa snažilo splodiť potomka viacerými pokusmi.  Taktiež záleží aj na tom, či budúca mamička pred pokusom o počatie užívala antikoncepciu. Ďalší faktor, ktorý by ste mali brať do úvahy je zdravie oboch partnerov a ich životospráva. Už pri počatí by mali rodičia myslieť na zdravie svojho dieťaťa a tiež i na priebeh tehotenstva. Preto by ste mali v tomto období úplne vylúčiť užívanie liekov, alkohol a vystríhať sa cigaretám a zafajčenému prostrediu. Ak však dlhodobo užívate lieky odporúčané vaším lekárom, poraďte sa s ním ohľadom počatia. Lieky môžu nepriaznivo ovplyvniť tehotenstvo a spôsobiť tak komplikácie. V neposlednom rade je vhodné a dôležité upraviť si svoje stravovacie návyky. V prípade potreby je možné zakúpiť si vitamíny, ktoré doplnia telu to, po čom túži. Pre ženy sú vhodne vitamíny s obsahom kyseliny listovej, ktorá znižuje riziko vrodených chýb a pomáha pri vývoji nervovej sústavy bábätka.

BÁBÄTKO

Počas prvého týždňa došlo k vysokému nárastu hormónov v tele (ide o estrogén a progesterón), ktoré pre telo znamenajú signál na vytvorenie novo prekrvenej vrstvy tkaniva v maternici, ide aj o podporu oplodneného vajíčka. Vajíčka dozrievajú vo vaječníkoch vo vačku, ktorý sa nazýva folikulov. Počas ovulácie, ktorá býva okolo 14. dňa bežného 28 dňového cyklu sa jedno z vajíčok oddelí z folikulu a putuje do vajcovodu. Počas ďalších 12 až 24 hodín dochádza k oplodneniu vajíčka jednou spermiou z množstva spermií, ktoré sa pohybuje približne okolo 250 miliónov. Toto je priemer spermií obsiahnutých v ejakuláte, ktorý prechádza vagínou, cez kŕčok maternice až do vaječníkov, vajcovodom k vajíčku. Len percento týchto spermií je schopné sa dostať do vajíčka. Cesta k vajíčku trvá niekoľko hodín a len jediná spermia je schopná úspešne prestúpiť vonkajšou membránou. V priebehu 24 hodín sa jadro spermie spojí s vajíčkom a vznikne kombinácia oboch rodičov. V tú chvíľu má oplodnené vajíčko buď chromozóm Y, vtedy sa narodí chlapček alebo chromozóm X a narodí sa dievčatko.

Počas ďalších niekoľkých dní, putuje z vajcovodu do maternice už oplodnené vajíčko a začne pomaly hniezdiť v prekrvenej maternicovej stene, kde pokračuje v raste. V tejto fáze ide skôr o niekoľkonásobný počet buniek, z ktorých sa následne tvorí embryo.