• 19. týždeň

19. týždeň

19. týždeň

MAMIČKA

Vaša váha sa naďalej zvyšuje a bude sa zvyšovať až do konca tehotenstva. V najbližších týždňoch vám porastie bruško ešte rýchlejšie než doteraz. Práve preto sa môže objaviť bolesť v podbrušku, alebo krátka bodavá bolesť na oboch stranách bruška. Jedná sa prevažne o bolesť maternicových väzov, ktoré sa napínajú tým, ako držia maternicu. Cítiť to môžete hlavne pri ležaní a otáčaní sa na bok.

Niektoré ženy v tomto období majú tmavé pigmentové škvrny v tvári a červené dlane. Je to spôsobené veľkým množstvom hormónu estrogénu. Môžu vám tiež stmavnúť bradavky, pehy, jazvy, alebo podpazušie. Tmavá čiara od pupku ku lonovej kosti, ktorá sa môže objaviť, sa nazýva „linea nigra", inak aj čierna línia. Nebojte sa, tiež sa stratí.
Už ste sa s partnerom bavili o tom, aké vaše bábätko bude? Ako bude vyzerať? Akú máte fantáziu a očakávania.

BÁBÄTKO

Vášmu bábätku sa teraz vyvíjajú zmysly. V mozgu sa tvoria jednotlivé miesta, napríklad pre chuť, sluch, hmat, čuch a zrak. Už teraz vaše bábätko môže počuť váš hlas, preto mu môžete pokojne rozprávať, čo sa za celý deň udialo, alebo mu môžete púšťať hudbu, prípadne čítať trebárs knihu. Nikto vám to nepotvrdí, ani nevyvráti, ale pravdepodobnosť, že pri relaxačnej hudbe v tehotenstve sa vám bábätko upokojí aj po pôrode, pretože na ňu bude zvyknuté, je vysoká. To isté platí aj pre hlas otecka. Môžete mu povedať, že vaše bábätko ho už počuje a keď mu bude niečo rozprávať, bude na neho viac zvyknuté. Uvidíte, čo to s ním urobí. Je to síce smiešne predstava ako muž hovorí žene na bruško, ale je to nežné a romantické gesto. Vaše bábätko je už dlhé 15 cm a váži okolo 240 gramov. Začínajú mu rásť vlasy na hlavičke a po tele sa tvorí plodový maz. Je to akoby voskový ochranný povlak, ktorý bude mať teraz bábätko na sebe.