• 18. týždeň

18. týždeň

18. týždeň

MAMIČKA
 
V tomto období sa pripravte na vyššiu chuť do jedla. Zvážte, na čo máte chuť a čo je pre vás a bábätko dobré. Prázdne kalórie ako sú v zemiačikoch, krekry a ďalších pochutinách zaženú chuť, no nie potrebu bábätka pre jeho vývoj. V tejto dobe je pre vás lepšie spať na boku. Ideálna poloha je, keď si z tehotenského vankúša urobíte podperu pozdĺž celého tela. Drží vás to stabilne a spánok bude výdatnejší. Pri ležaní na chrbte vám môže maternica stlačiť tepnu a k srdcu sa tak dostane menej krvi.
Môže sa stať, že sa vám bude znižovať tlak. Môžu za to zmeny vo vašom kardiovaskulárnom systéme. Nevstávajte príliš rýchlo, radšej s rozvahou, aby sa vám nezamotala hlava a nespadli ste.

Na ultrazvuku už vidíte pohyby, lekár kontroluje pupočnú šnúru a vývoj bábätka, či je všetko v poriadku. Môžete požiadať lekára, aby vám vytlačil snímku z ultrazvuku. Stále pokračujte v cvičení, aby ste mali pri pôrode dostatok sily. Odporúčané sú tiež Kegelové cviky, ktoré vám pomôžu posilniť svaly panvového dna. Podporujú močovú trubicu, maternicu, mechúr, konečník a vagínu. Kegelové cviky priaznivo pôsobia pri úniku moču v tehotenstve a po pôrode. Kegelové cviky zvyšujú krvný obeh v oblasti konečníka a vagíny, takže nižšie je aj riziko pre tvorbu hemoroidov.

BÁBÄTKO

Vaše bábätko je teraz veľké zhruba 14 cm, merané bez hlavičky. Jeho veľkosť je asi ako paprika. Zvládne si ponaťahovať nôžky aj rúčky a vy sama ich za chvíľu ucítite. Stále mu je vidieť cievy a žily pod kožou a ušká sú usadené na správnom mieste. Ak čakáte dievčatko, jej pohlavné orgány sú úplne vyvinuté, má vaječníky, vajíčkovody a aj maternicu. Ak čakáte narodenia chlapčeka, má viditeľný genitál, no keďže je hanblivý, môže sa schovávať.