• 17. týždeň

17. týždeň

17. týždeň

MAMIČKA

Teraz by ste mali byť opatrnejšia. Mali by ste sa vyvarovať obuvi s vysokým podpätkom a dať pozor, aby ste niekde nespadli. Nemusíte spadnúť priamo na bruško, akýkoľvek pád by mohol ublížiť bábätku. Pásy v aute by ste si mali zapínať pod bruškom, alebo si zaobstarať pomôcku pre pútanie tehotných žien v aute. Je to veľmi praktické a šikovné. Horný pás by mal viesť priamo pomedzi prsia. Niektorým tehotným môžu začať vadiť aj kontaktné šošovky, pretože môže dôjsť k väčšiemu vysúšaniu očí. Bežne dostupné kvapky do očí vám však môžu uľaviť.

Snívajú sa vám sny častejšie ako predtým, alebo máte aj niekoľko snov počas noci? V druhom trimestri, (v dôsledku častejšieho močenia, kŕčov v nohách, alebo bolesti v chrbte) v spánku strávite oveľa menej času vo fáze REM (fáza, kedy sa najčastejšie snívajú sny). Ak sa zobudíte v tejto fáze, pravdepodobnosť že si sen pamätáte je vyššia. Živé sny môžu byť spôsobené zvýšeným množstvom emócií. Veľa žien má ošetrujúce sny, či už s deťmi, alebo mláďatami zvierat. Potom sa objavujú tiež erotické sny a to väčšinou v prípade, keď si žena myslí, že s tehotenstvom prišla neatraktívna časť jej života a pre partnera nie je príťažlivá. Vtedy sa tiež snívajú aj sny o nevere.

Už ste vybrali dieťatku meno? Vezmite si s partnerom papier, ceruzku a každý sám za seba napíšte zoznam mien pre chlapca a pre dievča. Potom si zoznamy porovnajte. Zhodli ste sa na nejakom z mien?

BÁBÄTKO

Vaše bábätko prechádza zmenou, chrupavkovitá kostra sa mu mení na kosti a pupočná šnúra ďalej silnie. Bábätko váži okolo 140 gramov a meria cez 12 cm od hlavičky k zadočku.