• 16. týždeň

16. týždeň

16. týždeň

MAMIČKA

Vaša maternica je teraz zhruba v polovici cesty medzi lonovou kosťou a pupkom. Keď si prejdete po brušku, ucítite pahorok. Vaše telo sa s tehotenstvom už stotožnilo a vám už bude dobre. Zlepší sa vám nálada a čoskoro už ucítite prvé pohyby bábätka. Niektoré mamičky cítia pohyby už v tomto týždni, ale poväčšine až okolo 18. týždňa. Buďte v pokoji. U prvorodičiek sa pohyby môžu objaviť až okolo 20. týždňa. Prvé pohyby by sa dali prirovnať k štekleniu alebo bublaniu. V nasledujúcich týždňoch budú častejšie a intenzívnejšie.
Mali by ste s partnerom začať využívať každú chvíľu, ak ste ešte sami a myslieť na seba, pretože po pôrode bude bábätko vašou prioritou na veľmi dlhú dobu a dokáže vás plne zamestnať. S výletmi, romantickou dovolenkou alebo víkendom neotáľajte, kým sa cítite dobre. V treťom trimestri vám už nemusí byť tak báječne ako teraz.

BÁBÄTKO

Vaše bábätko sa chystá nie veľké veci, počas niekoľkých nasledujúcich týždňov bude zdvojnásobovať svoju váhu a vyrastie o niekoľko centimetrov. Teraz je veľké asi ako avokádo, od hlavičky po zadoček meria asi 11 cm a váži okolo 100 gramov. Hlavičku má vzpriamenú, nohy sú vyvinutejšie než boli a očká sú už bližšie pri sebe na prednej časti hlavy. Na hlavičke sa objavuje obrys pokrytia vlasov, ale vlásky ešte vidieť nie je. Na nohách už rastú nechtíky. Srdiečko tiež plní svoju funkciu tak ako má. Pumpuje zhruba 25 litrov krvi denne a množstvo sa bude s rastom bábätka neustále zvyšovať.