• 14. týždeň

14. týždeň

14. týždeň

MAMIČKA

A je tu začiatok druhého trimestra. Máte zase veľa energie, nie ste tak citlivá a náladovosť sa upravuje. Prestáva vás bolieť poprsie a ak sa nevoľnosť vytratila, je vysoká pravdepodobnosť, že už s ňou nebudete musieť zápasiť.
Nad lonovou kosťou môže byť vidieť náznak zmeny bruška. Teraz už máte svojmu okoliu čo ukázať. Je to vzrušujúci pocit povedať partnerovi, aby vám pohladil bruško, pretože intuitívne aj on pozná, kde je schované bábätko a nebude vás chcieť hladkať po žalúdku.

Väčšina rodičov chce vedieť pohlavie svojho bábätka dopredu, no stále ešte sú aj takí, ktorí sa nechajú prekvapiť až na konci. Kam sa zaradíte vy? Ak si neželáte pohlavie vedieť vopred, u každého ultrazvuku upozornite lekára, aby vám ho dopredu neprezrádzal. Len pre porovnanie uvediem klady a zápory objasneného pohlavia. Ak viete pohlavie dopredu, jednoducho vyriešite farbu pri nákupe vecí pre bábätko. Ďalším kladným faktom je, že staršiemu dieťaťu doma môžete povedať, že bude mať bračeka alebo sestričku a tým ho pripravíte na príchod súrodenca. Tiež výber mena je o to ľahší. Ak sa rozhodnete, že to bude prekvapenie, pri narodení nebudete prekvapení len vy, ale aj vaše okolie a všetci budú v očakávaní s vami. Pre pôrod to môže byť tiež prínosom. Nedočkavosť vás môže hnať ako motor na urýchlenie poslednej fázy pôrodu bábätka. Prekvapenie v narodení bábätka a jeho pohlavia bola v minulosti nutnosť, technika nebola natoľko vyspelá a preto sa z čakania na pohlavie bábätka do doby narodenia stala tradícia našich rodičov a starých rodičov. Aj napriek tomu, že naša doba je už natoľko vyspelá, nikto vám nezaručí, že ultrazvukom potvrdené pohlavie je stopercentné.

Začnite vyhľadávať kurzy pre tehotné ženy a nastávajúcich rodičov. Je to skvelá vec pre oboch rodičov a tiež príležitosť na zoznámenie sa s inou mamičkou. Môžete nadobudnúť nové priateľstvá, ktoré zotrvajú aj celý život.

BÁBÄTKO

Vaše bábätko sa teraz uberá dráhou komika. Na ultrazvuku si môžete všimnúť, že robí tvárové grimasy, mračí sa, škúli a škerí sa, cmúľa si ručičku, alebo vyplazuje jazyk. Taktiež môže cikať. Jeho mozog teraz dostáva veľa impulzov, ktoré ovládajú mimiku a celé telo a preto zrazu robí veľa nových vecí. Jeho obličky už pracujú tak ako majú a preto ciká do plodovej vody. Bábätko je pohybovo už celkom zdatné, dokáže sa naťahovať, hlavička mu už nerastie tak rýchlo a telíčko sa proporčne zrovnáva.

Po celom tele má drobné a jemné chĺpky, pečeň už začína tvoriť žlč a podľa toho sa vie usúdiť jej správna funkcia. Slezina redukuje tvorbu červených krviniek. Bábätko je teraz pohyblivejšie a aktívnejšie. Aj keď to ešte necítite, je neustále v pohybe. Meria skoro 9 cm a je veľké asi ako kiwi alebo citrón.