• 13. týždeň

13. týždeň

13. týždeň

MAMIČKA

Tento týždeň je posledný z prvého trimestra. Rizikovosť potratu sa minimalizovala. V nasledujúcich týždňoch by ste si mali tehotenstvo začať užívať ako väčšina žien. Príznaky rannej nevoľnosti a únava ustupuje. Tiež by sa vám malo zvýšiť libido, teda chuť na sex. Sexu sa nemusíte báť ani vy, ani váš partner, bábätko je v bezpečí a v poriadku. Musíte spolu hovoriť a ak by vám bolo niečo nepríjemné, partner by mal o tom vedieť. Do pôrodu máte ešte veľa času, ale prsia sa už pripravujú na dojčenie, preto nie je nič nezvyčajné, keď vám z bradaviek bude vytekať tekutina. Jedná sa o mledzivo. Je veľmi bohaté na živiny, ktoré bábätko potrebuje a dostane sa mu ich hneď po pôrode, pretože než sa bábätko rozpije, v prvých dňoch po pôrode to bude jeho jediná potrava. V súčasnej dobe by ste mala viac jesť a doplniť jedálny lístok asi o 300 kalórií na deň.

Bohato vystačí pohár kvalitného mlieka a pár krajcov celozrnného chleba. Ak aj doteraz priberáte normálne a lekár nemá žiadne výhrad, nemusíte sa tým vôbec zaoberať. Teraz by ste mali mať dostatočný prísun železa, proteínov a vápnika. Potrebujete zjesť aspoň 4 porcie mliečnych výrobkov za deň. Vaše bábätko potrebuje dostatočnú zásobu pre tvorbu kostí a zubov. Ak budete mať malý prísun vápnika z potravín, dôjde k ubúdaniu vápnika z vašich zásob a potom k odvápneniu vášho organizmu. Babské povedačky majú niečo do seba: „po deťoch sa ti skazia zuby". Dá sa však tomu predísť, ak budete konzumovať dostatočné množstvo vápnika navyše, aby malo bábätko odkiaľ brať. Skúste sa už teraz s partnerom rozprávať na témy výchovy vášho bábätka. Áno, je to celkom skoro, ale môžete naraziť na rozdielne názory a takto by vám zostal dostatok času pre kompromis a dohodu.

BÁBÄTKO

Jeho koža je stále tenká, preto je cez ňu vidieť všetko, orgány i žily. Na jeho prstíkoch sú viditeľné odtlačky. Jeho telíčko už začína mať oproti hlavičke väčší rozmer. Hlavička v tomto období tvorí už len tretinu celkovej dĺžky bábätko. Už v tomto týždni majú malé dievčatká naplnené vaječníky takmer 2 miliónmi vajíčok. Bábätko už meria niečo okolo 4,5 cm a váži skoro 30 gramov.