• 10. týždeň

10. týždeň

10. týždeň

MAMIČKA

Už sa blíži čas, kedy by ste mali začať myslieť na tehotenské oblečenie. Vaša maternica sa z počiatočnej veľkosti hrušky zväčšila na veľkosť grapefruitu. Možno si už vašu premenu všimlo aj vaše okolie, ak nie, vôbec to nevadí. Dôležité je, aby ste sa cítila pohodlne nie len v podprsenke a aby ste si bruško nekrčila v tesnom oblečení. Ak sa cítite nepohodlne v doterajšom oblečení, kúpte si oblečenie s flexibilným pásom na brušku. Budete sa cítiť pohodlne. Verte, že voľné tuniky, pohodlné športové nohavice a tričká splnia svoju úlohu. So zväčšujúcim bruškom sa vám váha zvýši. Odporúča sa cvičenie počas celého tehotenstva. Najlepšie cvičenie je plávanie a chôdza. Mali by ste si dávať väčší pozor na vaginálne infekcie a kvasinky. Samotné kvasinky môžu byť v tehotenstve neškodné, ale iné vírusové ochorenia počas tehotenstva môžu nepriaznivo ovplyvniť pôrod, alebo spôsobiť ďalšie komplikácie. O všetkom radšej informujte svojho lekára.

BÁBÄTKO

Vaše bábätko je teraz veľké asi ako oliva, meria niečo cez 2,5 cm a váži niečo okolo 7 gramov. Teraz má už za sebou najťažšiu časť vývoja. V tejto dobe veľmi rýchlo dozrievajú orgány a tkanivá.
Bábätko už prehĺta tekutiny a štikúta. Orgány ako pečeň, mozog, črevá a obličky sú na svojom mieste a začínajú fungovať. Budú sa ešte vyvíjať.

U vášho bábätka sú viditeľné nechtíčky na rukách a nohách a drobné chĺpky po tele. Bábätko už dokáže ohnúť ruky a nohy. Ruky má ohnuté v zápästí a spojené so srdcom. Nohy má také dlhé, že je schopné sa ich dotknúť. Chrbticu už uvidíte aj na ultrazvuku. Je hneď pod kožou a miecha s miechovými nervami je ukrytá v nej. Hlavička tvorí väčšinu tela bábätka, meria viac ako polovicu. Dominuje jej vypuklé čelo, čo je spôsobené usadením mozgu. Nasledujúce týždne bábätko opäť zväčší svoju veľkosť, zhruba o dvojnásobok. Bude merať niečo okolo 7,5 cm.