• 1. týždeň

1. týždeň

1. týždeň

Tehotenstvo je pre ženu jedna z najrozmanitejších častí života. Je to krásne obdobie, ktoré trvá väčšinou 40 týždňov a kedy žena na sebe pozoruje mnoho zmien, či sa to už týka nálady, zmeny jedálnička, šatníka, alebo samotného zovňajšku. Určite máte veľa otázok a zaujíma vás, čo sa deje. My sa vám pokúsime aspoň trochu popísať, čo všetko sa v tomto období bude diať s vaším telom a ako sa bude vaše bábätko postupne vyvíjať. Poradíme vám, ako si uľaviť, keď to bude potrebné.
V prvom týždni tehotenstva je pravdepodobné, že ucítite príznaky ako napríklad bolestivosť prsníkov. Prsia môžu byť naliate a citlivé na dotyk. Rovnako tento príznak vníma väčšina žien pred menštruáciou.
Ďalším príznakom tehotenstva môže byť únava. Ide o pocit únavy, ako po ťažkej práci, objaví sa z ničoho nič. Tento jav  je spôsobený zvýšením hladiny progesterónu a tiež vypätím tela, ktoré sa pripravuje na dlhú cestu vývoja plodu.

Tehotenstvo v ranom štádiu môže byť spojené s častým močením. Môžete si všimnúť, že chodíte na toaletu častejšie ako zvyčajne.
V prvých týždňoch tehotenstva sa vám môžu zmeniť aj zmyslové vnemy. Máte citlivejší čuch, zmení sa vám chuť do jedla (na začiatku tehotenstva ide skôr o nechutenstvo). Toto všetko je spôsobené rýchlym zvyšovaním hladiny hormónu progesterónu v tele.

Niektoré ženy môžu slabo krvácať, je možné pozorovať výtok červenej až hnedkastej farby, ružový výtok, alebo slabé, jasno červené krvácanie podobné ako to, ktoré sa objavuje v prvých dňoch menštruácie. Ak však v týchto dňoch zaznamenáte bolestivosť, odporúča sa neodkladne vyhľadať lekára. Tento signál môže poukázať na mimomaternicové tehotenstvo.

Pre potvrdenie tehotenstva sa odporúča urobiť si tehotenský test a to najskôr po jednom týždni vynechanej menštruácie. Dnešná doba je pokroková a trh nám už ponúka také testy,  ktoré dokážu zaznamenať tehotenstvo aj skôr. Najlepšie je kúpiť si hneď viacero testov naraz, alebo si zaobstarať celú sadu a postupne sa testovať. Najvhodnejší čas pre tehotenský test je ihneď ráno, kedy hladina hormónu, objavujúceho sa v moči je najvyššia.

Uložit