• Ekzém u bábätiek

Ekzém u bábätiek

Ekzém u bábätiek

Ekzém je chronické ochorenie kože, ktorého príčiny nie sú celkom známe. Udáva sa, že sú na vine genetické faktory, ale zhoršenie stavu nastáva napríklad i pri konzumácii určitých potravín alebo pri alergii. Ekzémom netrpia len dospelí, objaviť sa môže i u bábätiek, a to hneď v prvých mesiacoch života.

Ako ekzém vyzerá

U kožných problémov je väčšinou problém určiť, o čo sa presne jedná. Odporúča sa preto navštíviť pediatra, ktorý by mal poznať, či sa jedná o ekzém, či niečo iné. Nič menej pre zmienené ochorenie bývajú typické suché či naopak mokvajúce fľaky (niekedy posiate pupáčiky) na koži, ktoré úporne svrbia a nútia bábätko si ich škrabať. Tým, že sa jedná o chronické ochorenie, tak vyrážka nie je záležitosť len dvoch dní, ale i týždňov a mesiacov.

Formy ekzému

Existujú tri základné formy ekzému – dojčenský, detský a potom forma typická pre dospelý vek. Nič menej všetky majú spoločné to, že sa koža horšie regeneruje, pretože sa mimo iné zvyšuje i riziko zanesenia prípadnej infekcie.

U dojčiat sa ekzém zväčša najskôr tvorí na tvári a ďalej postupuje na celé telo. Občas môže samovoľne vymiznúť, ale niekedy má naopak tendencie sa bez lekárskej pomoci zhoršovať. Typickým príznakom býva tiež podráždenosť dieťaťa, plač a nespavosť.

Ako sa o bábätko s ekzémom starať

Vždy záleží na miere postihnutia kože, ktorú by mal každopádne zhodnotiť detský lekár.

Zväčša sa na začiatku odporúča vypozorovať, či ekzém nezhoršuje napríklad nejaká potravina. Ďalej by sa malo dieťa menej kúpať (okrem zadočku a genitálií). Stačí napríklad raz za dva dni, pretože častejšie kúpanie kožu zbytočne vysušuje. Úplne sa  vyvarujte veľmi teplej vode. Po vykúpaní je vhodné dieťatko ihneď namazať krémom a samozrejme by malo mať voľnejšie a bavlnené oblečenie, pretože prípadné spotenie ekzém takmer vždy zhorší.

V prípade, že ekzém dieťa výrazne obmedzuje, predpíše lekár kortikoidnú mastičku, ktorej užívanie ale podlieha všeobecne prísnym pravidlám, čo platí u dojčiat o to viac.