• Možno otehotnieť behom dojčenia?

Možno otehotnieť behom dojčenia?

I keď je príchod bábätka na svet pre väčšinu rodičov pozitívnou udalosťou, niekedy nie je ďalšie tehotenstvo úplne žiadúce. Obzvlášť pokiaľ už máte jedno malé dieťa, alebo ste po cisárskom reze, prípadne ste trpela popôrodnými komplikáciami, zrejme sa budete snažiť ďalšiemu dieťatku (najmenej na začiatku) vyhnúť. Veľa žien spolieha na to, že pri dojčení otehotnenie nehrozí. Naozaj ale laktácia funguje ako prirodzená antikoncepcia?

Hormonálne zmeny po pôrode

Po tom, čo žena porodí, sa menia hladiny hormónov, takže zatiaľ čo koncentrácia niektorých klesá, iné sú naopak potreba viacej, preto ich hladina rastie. Pokiaľ žena dojčí, tak sa vďaka stimulácii bradaviek zvyšuje koncentrácia prolaktínu, čo spôsobuje spustenie ďalšej laktácie a tiež k„zablokovaniu“ dozretiu vajíčok. V ideálnom prípade by teda vajíčka nedozrievali vôbec a riziko otehotnenia by bolo vylúčené. Lenže v praxi hrá roľu omnoho viac faktorov naraz.

Veľmi napríklad záleží na intervaloch a dĺžke dojčenia. Funguje to tak, že čím viac a častejšie žena dojčí, tým existuje menšia šanca, že by k počatiu mohlo prísť (aspoň hypoteticky). Obecne sa má za to, že pokiaľ žena dojčí minimálne každé štyri hodiny, ovulácia je zablokovaná. Ale ani to nie je úplne spoľahlivá metóda.

Hladina prolaktínu totiž i pri pravidelnom kŕmení bábätka prirodzene kolíše, takže sa môže stať, že i keď je jeho koncentrácia v krvi vyššia ako normálne, nie je vysoká dostatočne, takže sa predsa len nejaké to vajíčko uvoľní.

Menštruácia ako ukazovateľ

I keď teda žena od pôrodu ešte nemala menštruáciu, nemožno vylúčiť, že práve neprebieha prvá ovulácia. Z tohto dôvodu by sa mamičky nemali spoliehať na to, že pokiaľ sa krvácanie ešte nedostavilo, je sex z hľadiska počatia jednoducho bezpečný. To určite neplatí.

Antikoncepcia je potrebná

Pokiaľ si rodičia chcú užiť po šestonedelí sex, odporúča sa zvoliť si po konzultácii s lekárom vhodnú formu antikoncepcie. Medzi najjednoduchšie riešenie patrí napríklad kondóm.