• Dojčenská kolika

Dojčenská kolika

Náhle návaly vytrvalého plaču, nepríčetnosť a kopanie nožičkami. Reč je o dojčenskej kolike.

Hoci je o Vaše bábätko postarané, môžete sa stretnúť so záchvatmi, kedy dieťatko začne zrazu plakať, je celé červené, zatína pästičky a nejde ho utíšiť. Stav, ktorý už vydesil nie jedného rodiča, však vôbec nemusí byť nebezpečný.

Čo je to dojčenská kolika

Kolika je obecné označenie pre silnú bolesť brucha. Pri dojčenskej kolike sa nahromadia v črevách dieťatka plyny, ktoré nemôžu von, takže bábätko cíti silný tlak v brušku, prehýba sa a nie je k utíšeniu. Často takéto stavy prichádzajú náhle, opakovane, a po nejakom čase tiež z ničoho nič skončia. Záchvaty sú typické najmä u detí, ktorým je pár mesiacov, odtiaľ potom pochádza názov trojmesačná kolika.

Ako kolika vzniká

Príčin existuje celá rada, preto ide o komplexný problém. Medzi najčastejšie dôvody však patrí nezrelosť črevnej sliznice, hltanie vzduchu pri jedle (čo býva často spojené so špatnou technikou dojčenia), zápcha, zloženie mikroflóry, alergie alebo intolerancie niektorých potravín. Obecne sa nedá povedať, že by problémy súviseli iba s dojčením, pretože sa objavujú jak u dojčených detí, tak u tých, ktoré jedia umelú výživu.

Vo väčšine prípadov však nie je kolika ohrozujúca.

Ako bábätku pomôcť

V prvej rade skúste vynechať alergizujúce a problematické potraviny. Z jedálneho lístka mamičky a dieťaťa skúste vyradiť mlieko a lepok. Pokiaľ to nepomôže, tak žena môže obmedziť i dráždivé potraviny ako je karfiol, cibuľa, cesnak, orechy či vajcia.

Uľaviť môžete bábätku i prikladaním teplých obkladov na bruško. Stačí umiestniť nahrievací vankúšik do trúby alebo na radiátor a potom ho priložiť na bruško. Dajte však pozor, aby nebol priveľmi teplý.

Pomôcť môže i jemná masáž v oblasti bruška alebo priťahovanie nožičiek, čo uľahčuje uvoľňovanie vetrov.

Neuškodí ani feniklový čaj, ktorý môžu deti piť už od prvých týždňov života, a niektorí lekári odporúčajú ešte používanie probiotík. Tie by mali zlepšiť tráviace procesy a eliminovať plynatosť.

tehotensky a dojciaci vankus Maxi 205 cm