• Ako zistím, že má moje dieťatko dostatok materského mlieka?

Ako zistím, že má moje dieťatko dostatok materského mlieka?

Ako zistím, že má moje dieťatko dostatok materského mlieka?

Táto otázka je veľmi častá u čerstvých mamičiek. Koniec koncov, chcete sa uistiť, že vaše dieťa dostáva všetku výživu, ktorú potrebuje, avšak nikdy presne neviete, koľko mlieka vaše dieťa v skutočnosti počas dojčenia vypije. Väčšina mamičiek je schopná svojim mliekom poskytnúť dieťaťu všetko čo potrebuje, no niekedy dochádza k situácii kedy deti jednoducho nemajú dosť. Pokiaľ by sa táto situácia neriešila, dieťa môže začať trpieť dehydratáciou alebo neprospievať. Obe možnosti sú nezvyčajné, ale vážne.

 Znaky toho, že vaše dieťa prijíma pri dojčení dostatok výživy: 

• Vaše prsia sú po kojení na dotyk mäkšie, pretože vaše dieťa vyprázdnilo väčšinu vytvorených zásob mlieka

• Po kŕmení je Vaše dieťa uvoľnené a spokojné.

• Aj potom, čo bábätko získa späť svoju pôvodnú pôrodnú váhu, naďalej priberá na váhe. (Väčšina detí stratí 5 až 9 percent pôrodnej hmotnosti a vracia sa k nej zhruba v priebehu dvoch týždňov)

Pre orientáciu: V prvom mesiaci by bábätko malo priberať približne 150-300 gramov za týždeň; v 2. a 3. mesiaci by to malo byť 150-250 gramov týždenne; medzi 3. a 6. mesiacom približne 70-130 gramov týždenne; a od 6. do 12. mesiaca 30-80 gramov za týždeň.

V prvých niekoľkých dňoch dostáva dieťa veľmi silné a cenné mledzivo, takže môže mať mokrú plienku iba raz alebo dvakrát za deň. Potom, čo nastúpi mlieko, by to malo byť šesť až osem látkových plienok denne alebo päť až šesť jednorazových ( jednorazové plienky absorbujú viac tekutiny v porovnaní s látkovými plienkami ).

V prvom mesiaci (od piateho dňa po narodení ) by dieťa malo mať najmenej tri stolice za deň a to v zažltnutej horčicovej farbe. Po uplynutí jedného mesiaca sú pohyby čriev menej časté, takže nie je nezvyčajné (pre dojčené deti), že niektorý deň bude vyprázdňovanie vynechané. Akonáhle začnú deti jesť pevnú stravu (asi od šiestich mesiacov), je bežné, že stav pohybu čriev sa vráti najmenej k jednému pohybu denne.

Existujú varovné signály, podľa ktorých spoznám, že dieťa nemá dostatok mlieka?

 Ak máte obavy o príjem mlieka dieťaťom, dávajte si pozor na tieto príznaky:

  • Vaše dieťa stále chudne. Ak vaše dieťa ani po piatich dňoch nezačne znova nadobúdať jeho pôrodnú hmotnosť, alebo ak začne skôr chudnúť než priberať na váhe, porozprávajte sa so svojím lekárom.
  • Vaše dieťa pociká menej ako osem látkových plienok alebo šesť jednorazových plienok počas 24 hodín počas piatich dní po jeho narodení.
  • Aj po piatich dňoch má dieťa malé, tmavé stolice.
  • Moč bábätka je veľmi tmavý, ako farba jablčnej šťavy (ak je moč bledý, je jasné, že má dostatok tekutín. Pokiaľ je moč viac koncentrovaný, môže to byť znamenie, že príjem tekutín je nedostatočný ).
  • Dieťa je väčšinu času úzkostlivé alebo apatické. Zaspí, akonáhle ho dáte k prsníku, ale ihneď sa preberie, ak ho od neho oddelíte.
  • Kŕmenie trvá v dôsledku dlhšie ako hodinu, napriek tomu sa vám dieťa jednoducho nezdá spokojné.
  • Vaše prsia nie sú po dojčení na pohmat mäkšie.
  • Len zriedka počujete dieťa pri dojčení prehĺtať. (Niektoré deti sa kŕmi veľmi ticho, takže ak sú všetky ostatné signály negatívne, tohto sa neobávajte!)

Ak sa bojíte, že vaše dieťa nemá dostatok mlieka, neváhajte zavolať lekárovi vášho dieťaťa alebo spojte sa s laktačným poradcom. Pri návšteve laktačného poradcu býva obvyklé, že zatiaľ čo svoje dieťa kŕmite, laktačný poradca vás pozoruje a poskytuje cenné rady, aby dojčenie bolo úspešné.

Neodkladajte riešenie problémov pri dojčení, bolesti bradaviek, pri nízkej dávke mlieka, a pod.

Ako často sa bude dieťatko kŕmiť?

K dispozícii je veľmi široká škála toho, čo je považované za normálne. Niektoré deti rady pijú stále - a to nielen kvôli hladu, ale aj kvôli tomu, že u mamičky cítia istotu - zatiaľ čo iné pijú iba vtedy, keď si o to ich bruško zažiada.

Ale pre orientáciu, čo je typické ( po prvých 24 hodinách, kedy je vaše dieťa ešte príliš ospalé i na kŕmenie): prvý mesiac môže chcieť dieťa piť každé dve až tri hodiny, alebo 8 až 12-krát každých 24 hodín. Môže sa to zdať veľa - a vás iste zaujíma, či si vezme dosť mlieka pri každom kŕmení -majte však na pamäti, že váš novorodenec má len malé bruško a potrebuje ho často doplňovať.

V druhom mesiaci pijú kojenci zvyčajne 8 alebo 9 krát denne a 7-8 krát denne v treťom mesiaci. Vo štvrtom mesiaci býva kŕmenie častejšie, ale trvá kratší čas, pretože deti začínajú byť zaneprázdnené a sú roztržité.

Po 4 mesiacoch frekvencie opäť klesá. Od 6 mesiacov to bude sa s najväčšou pravdepodobnosťou maximálne päť alebo šesť kŕmení každých 24 hodín. A tak to môže zostať tak dlho, ako dlho budete chcieť dojčiť.

 

Koľko mlieka bude moje dieťa potrebovať, keď mu budem mlieko odstriekavať?

Ak pre dieťa mlieko odstriekavate, môžete sa riadiť podľa nasledujúceho prehľadu:

Až do jedného mesiaca veku sa väčšina detí kŕmi asi 8-krát denne po 70-90 ml materského mlieka na jednu dávku, v celkovom objeme 600-750ml za 24 hodín. Potom, až do šiesteho mesiaca, sa priemerné množstvo potrebného materského mlieka pohybuje okolo 750-850 ml denne, rozdelených do šiestich až ôsmich dávok. Keď dieťa začne prijímať pevnú stravu, množstvo materského mlieka sa zníži.

Majte na pamäti, že ide len o hrubé odhady - v žiadnom prípade sa nepokúšajte do dieťaťa natlačiť 850ml mlieka každý deň, ak to ono samo nechce ( hoci je dieťa výlučne dojčené, malo by prijať najmenej 750 ml denne ).

"Pokiaľ sa Vám dieťa zdá hladné, jedlo mu neodopierajte", hovorí špecialista na dojčenie Jan Barger, " ale neprepchávajte ho len preto, že si myslíte, že by mal prijímať určité množstvo mlieka". "Z fľaše svoje dieťa ľahko prekŕmite (či už ide o mlieko umelé alebo materské)", hovorí Barger.

Kým dojčené dieťa sa môže pri prsníku upokojiť a zároveň vypiť len minimálne množstvo mlieka alebo len také množstvo, aby uhasilo smäd, deti kŕmené z fľaše túto možnosť nemajú. Ak chce dieťa kŕmené z fľaše len trošku mlieka, zvyčajne vypije oveľa viac v dôsledku rýchlejšieho toku mlieka z fľaše a tiež preto, že je pre neho ťažké prestať piť.

Ak chcete pomôcť dieťaťu prijať správne množstvo mlieka, kŕmte ho pomaly a robte mu malé prestávky, aby vám mohlo dať najavo, že má dosť. Ak sa Vám zdá, že dieťa mlieko prehĺta príliš rýchlo a zadúša sa, pomôžte mu chytiť dych tým, že ho od mlieka odtrhnete vždy po niekoľkých, napríklad desiatich prehltnutiach. Je to mimoriadne dôležité počas prvých pár mesiacov života, kým sa bábätko naučí plynule sať mlieko samo.

Väčšina detí starších ako sedem až jedenásť mesiacov prijíma už celý rad potravín v pevnom stave dvakrát alebo trikrát denne, plus malé občerstvenie, spolu so štyrmi alebo piatimi desiatami materského mlieka denne. Tým, ako sa deťom zvyšuje príjem pevnej stravy,  znižuje sa potrebné množstvo materského mlieka.

 

Akonáhle dosiahne prvé narodeniny, môže prejsť na kravské mlieko.

Majte na pamäti, že zatiaľ čo kravské mlieko je pre nich dobré, nesmiete to s ním preháňať, alebo znížite dieťaťu chuť na pevnú stravu a iné zdravé potraviny. Veľké množstvo kravského mlieka môže dokonca viesť k anémii z nedostatku železa. Množstvo 450-700ml denne by malo byť v poriadku.

Samozrejme môžete pokračovať s dojčením aj po uplynutí jedného roka, pokiaľ to vy aj dieťa chcete. Aj keď Vaše batoľa dostane väčšinu výživy z pevnej stravy, materské mlieko mu stále poskytuje dostatok kalórií, cenné imunity, vitamínov a enzýmov.