• Ako zoznámiť bábätko s domácim maznáčikom

Ako zoznámiť bábätko s domácim maznáčikom

Ako zoznámiť bábätko s domácim maznáčikom

Pokiaľ čakáte bábätko a zároveň máte doma štvornohého kamaráta, tak skoro nastane čas, kedy bude potreba týchto dvoch zoznámiť. Psík môže ale nového člena rodiny vnímať ako niekoho nežiadúceho a môže žiarliť, prípadne začať robiť naschvál nielen Vám, ale i bábätku. Nič menej všetkému sa dá predchádzať.

Výchova psa

Pokiaľ Váš psík bude vedieť aspoň základné povely, veľmi Vám to zjednoduší život. Naučte postupne psa, aby bol trpezlivý, a pokiaľ bol až doteraz ten, kto domácnosti velí, je na čase to zmeniť. Nenásilnou formou ho môžete skúsiť prevychovať alebo kontaktovať skúseného kynológa.

Výchova a dôslednosť sú potrebné, ale nemalo by to byť na úkor pozornosti a lásky. Ďalej sa pochopiteľne svojmu psíkovi venujte tak ako pred tým.

Chlpatý kamarát si bude musieť privyknúť i na nový spôsob maznania sa. Môže sa totiž stať, že ho bábätko nešetrne zaťahá, alebo proti nemu vystrelí ručičkou. Snažte sa teda o to, aby takéto veci psíkovi nevadili a nechal si ich páčiť, bez toho aby sa prejavoval agresívne.

Spoločnosť ľudí

Rozšírenie Vašej „svorky“ o minimálne jedného nového člena môže znamenať pre psa stres, obzvlášť pokiaľ nebol zvyknutý ani na návštevy. Nechajte ho si privyknúť na nových ľudí, ideálne priamo na malé deti.

Obdobie okolo pôrodu

Psi vnímajú pachy veľmi silno. Pošlite teda domov oblečenie, ktoré malo dojča na sebe, aby si to Váš miláčik mohol oňuchať.

Občas ľudia dávajú psíky zhruba na týždeň napríklad ku svojím známym, než sa situácia doma ustáli, ale práve tento skutok môže v chlpáčovi vyvolať dojem, že o neho nestojíte a môže sa cítiť odstrčený. Preto ho, než si bábätko prinesiete domov, nikam neodkladajte.

Až prídete s ratolesťou domov, vysvetlite psovi kľudným hlasom situáciu a nechajte ho, aby napríklad bábätko olízal alebo aspoň oňuchal. Povzbuďte ho a pochváľte, pokiaľ je poslušný.

Zoznamovanie nejaký čas zaberie, ale pokiaľ budete i naďalej svojmu psovi venovať dostatok času a on uvidí, že je stále súčasťou svorky, malo by byť všetko v poriadku. I cez to však nikdy nenechávajte dieťa v prítomnosti psa bez dozoru.