• Alkohol a dojčenie

Alkohol a dojčenie

Alkohol a dojčenie

Uškodí to môjmu dieťaťu, ak budem pri dojčení piť víno, pivo, alebo tvrdý alkohol?

Mohlo by, pokiaľ nebudete opatrné. Rovnaké množstvo alkoholu, ktoré sa dostane do krvného obehu, sa dostane aj do materského mlieka. Hoci sa množstvo alkoholu v jednom pohári vína zdá relatívne malé, myslite na to, že vaše dieťa je maličké a nemá dostatočne vyvinutú pečeň. Nemôže teda spracovávať alkohol tak dobre ako vy. U dojčiat (mladších ako tri mesiace) sa alkohol spracováva približne polovičnou rýchlosťou než u dospelých.

Štúdie ukazujú, že alkohol môže ovplyvniť príjem potravy aj spánok dieťaťa. Ak matka počas štyroch hodín pred dojčením skonzumuje 1 deciliter vína, 1 miešaný nápoj alebo 1 plechovku piva, prijme dieťa o 20% mlieka menej ako zvyčajne. Potom čo matka vypije alkohol, môže dojčené dieťa zároveň pociťovať ospalosť a rýchlo zaspať, bohužiaľ na oveľa kratšiu dobu, než bežne.

Alkohol v materskom mlieku môže tiež ovplyvniť vývoj bábätka. V štúdii, ktorej sa zúčastnilo na 400 dojčiat bolo zistené, že u dojčiat, ktorých matky počas prvých 3 mesiacov pili jeden a viac alkoholických nápojov denne, zaostával u ročného dieťaťa vývoj hrubých motorických funkcií. Bohužiaľ, resp. vďakabohu, táto štúdia nebola pre kontrolu nikdy opakovaná.

Aj keď nikto nepozná skutočný účinok alkoholu na dojčatá, bolo by zodpovedné, aby sme sa zdržali jeho konzumácie - aspoň na úplnom začiatku dojčenia. Niektorí odborníci odporúčajú dojčiacim mamičkám vyvarovať sa alkoholu počas prvých troch mesiacov života dieťaťa.

Ak máte obavy, že pijete alkohol príliš veľa, poraďte sa so svojím lekárom.

 

Ako si občas dať bezpečne pohárik, pokiaľ dojčím?

Vyčkať s dojčením najmenej dve hodiny po požití alkoholu a dať tak čas svojmu telu prečistiť sa. Vaša hladina alkoholu v krvi (a rovnako tak hladina alkoholu v mlieku) je všeobecne najvyššia 30-90 minút po požití alkoholu, hoci sa táto doba - čas potrebný na spracovanie alkoholu - líši človek od človeka.

Svoj pohárik si môžete načasovať tak, aby ste dojčila po čo najdlhšej dobe, napr. tak, že si ju dáte hneď po kŕmení alebo počas jedného z dlhších časových úsekov, kedy vaše dieťatko spinká.

Môžete tiež mlieko odstriekať a uložiť pred tým, ako pôjdete na pohárik a potom dať svojmu dieťaťu napiť z fľaše (odstriekavanie mlieka po požití alkoholu nijako nepomôže dostať alkohol z tela rýchlejšie - stále to bude trvať ešte približne dve hodiny)

Krajná možnosťou po požití alkoholu je nakŕmiť svoje dieťa umelým mliekom.

K zníženiu dehydratácie poslúži striedanie alkoholu s pohárom vody. Dobrý nápad je tiež poriadne sa najesť pred požitím alkoholu. Oboje pomáha k zníženiu alkoholu v krvi resp. v mlieku.

Môžem vypiť viac ako jeden pohárik počas dojčenia?

Ste dojčiaca mamička, je oveľa ťažšie vypiť bezpečne viac ako jednu pohárik. Čím viac nápojov vypijete, tým dlhšie trvá odbúranie alkoholu.

Podľa výskumov zaznamenávajúcich odbúravanie alkoholu z materského mlieka, pri spotrebe 3 drinkov za hodinu u ženy o priemernej výške a váhe 55 kg, bude trvať 7 a pol hodiny, než sa z jej mlieka odbúra všetok alkohol. 80 kg žene priemernej výšky to bude trvať približne 6 hodín. Ak 65 kg žena priemernej výšky vypije 4 poháre za hodinu, bude trvať asi 9 hodín, než bude mlieko čisté a u 80 kg ženy by to malo trvať 8 hodín.

Z toho vyplýva, že pokiaľ ste dojčiaca mamička, je vhodné obmedziť alkohol na jeden občasný pohárik.

Pre 60 kg ženu to znamená nepiť viac ako malý panák alkoholu, 2 deci vína alebo 2 piva počas 24 hodín.

Ak vypijete príliš veľa alkoholu a ste opitá, nemá cenu svoje dieťa dojčiť ani hneď po tom, čo vytriezviete. Ak potrebujete mlieko odstriekať, zahoďte ho.

Ak vaše dieťa spí celú noc bez toho aby potrebovalo napiť, môžete si k večeru dať aj viac pohárikov. Ani to však nie je inteligentné riešenie z dôvodov, ktoré nemajú nič spoločné s dojčením .:

• Nedá sa bezpečne starať o dieťa, ak ste pod vplyvom alkoholu

• Nie je bezpečné spať s dieťaťom, ak ste pod vplyvom alkoholu alebo drog. Tieto omamné látky by mohli narušovať vaše vnímanie detského spánku a plaču. Takže ak ste pili, neberte svoje dieťa k sebe do postele.

Môže pitie piva zvýšiť produkciu mlieka?

Nie. Neexistuje žiadny vedecký dôkaz tejto ľudovej múdrosti, že pitie piva - alebo akéhokoľvek iného typu alkoholu - zvyšuje produkciu mlieka. Po prvé, alkohol telo dehydruje a telo tak stráca tekutiny, čo môže produkciu mlieka ovplyvniť skôr negatívne. Pitie alkoholu tiež narúša hormóny, ktoré sa podieľajú produkcii mlieka. Ak máte pocit, že sa vám tvorí málo mlieka, poraďte sa s laktačným poradcom alebo s lekárom vášho dieťaťa.

tehotensky a dojciaci vankus Maxi 205 cm