• Zápaly stredného ucha u dojčiat

Zápaly stredného ucha u dojčiat

Zápal stredného ucha je veľmi nepríjemná vec i pre dospelého, deti to však vnímajú o to viac. Jedná sa o veľmi časté ochorenie, ktoré sa vyskytuje u viac než polovice dojčiat a batoliat.

Ako ochorenie prebieha

Zápal ucha často vzniká ako dôsledok nedoliečeného prechladnutia, nastupuje rýchlo a môže mať hnisavý priebeh.

Problém je v tom, že dojčatá a batoľatá nemajú úplne vyvinutú imunitu a tým pádom sú k infekcii náchylnejšie ako staršie deti. Môžu tak „chytiť“ obyčajnú nádchu napríklad v jasliach, alebo od starších súrodencov a následne sa z toho vyvinie zápal stredného ucha, pretože vírusová nákaza sa prenesie do Eustachovej trubice. Celý proces ešte uľahčuje fakt, že Eustachova trubica je u dojčiat kratšia a širšia, takže vírusy sa ľahšie prenášajú.

V uchu potom príde k zápalu sliznice a tvorbe hlienov a hnisu, čo spôsobuje tlak a veľkú bolesť.

Dieťa, ktoré ochorelo zápalom stredného ucha, je zväčša podráždené, plačlivé, nemôže spať, má horúčku a často si siaha na uško. Niekedy môžete tiež pozorovať výtok z ucha.

Ako zápal liečiť

Vždy záleží na individuálnom stave dieťaťa. Pokiaľ má vysokú horúčku, celkový stav sa zhoršuje alebo sa Vám čokoľvek nezdá, potom ihneď zájdite k lekárovi. Ten Vás môže so špuntom poslať na ORL, kde skontrolujú, o čo sa presne jedná a podľa toho zvolia ďalší postup.

Niekedy sa nevyhnete nasadeniu antibiotík, prípadne prepichnutiu bubienka, ktoré prinesie okamžitú úľavu a ktorého sa nemusíte ani ako mamička báť. Zatiaľ čo po takomto lekárskom zákroku zväčša neprichádzajú žiadne komplikácie, zanedbanie môže naopak viesť k samovoľnému roztrhnutiu bubienka, a to sa hojí veľmi zle.

Doma môžete dieťatku pomôcť prikladaním teplých obkladov, zrazením horúčky a tiež udržovaním čistého uška a nošteka. Odsávanie soplíkov zabráni šíreniu zápalu a kontrolovanie stavu ušiek a prípadné odstraňovanie vytekajúceho hnisu a hlienu napomôže uzdravovaniu.