• Pohlavie dieťaťa

Pohlavie dieťaťa

Zatiaľ čo niektoré páry túžobne očakávajú dievčatko, iné by si priali skôr chlapčeka a ďalším je to jedno, prípadne ani nechcú vedieť pohlavie dieťaťa.

Čím je dané

To, čím je pohlavie dieťatka dané, zostávalo dlhú dobu tajomstvom pre lekárov i vedcov. Nakoniec sa prišlo na to, že pohlavie je dané geneticky, konkrétne za celou záležitosťou stoja chromozómy.

V každej bunke nášho tela máme 46 chromozómov a dva z nich sú tzv. pohlavné chromozómy, ktoré určujú pohlavie jedinca. Existuje teda chromozóm X a Y, pričom možné kombinácie sú XX, potom sa jedná o dievčatko, alebo XY, čo znamená, že sa narodí chlapček.

Dôležité je zmieniť, že od každého rodiča dostane vždy jeden tento pohlavný chromozóm. Z vajíčka sa prenáša vždy X a zo spermie alebo tiež X, alebo Y. Je to teda práve muž, ktorý „rozhodne“ o pohlaví bábätka.

Skôr sa tradovalo, že zodpovednosť nesie žena. Manželky panovníkov tak boli často súdené za to, že nedokázali dať svojmu mužovi následníka trónu. Dnes už vieme, že tak to rozhodne nie je a že ani muž to nemá pod kontrolou, či splodí dievčatko, alebo chlapčeka, pretože pochopiteľne neovplyvní, ktorá spermia presne vajíčko oplodní.

Ktoré pohlavie je častejšie?

Štatistiky hovoria, že sa rodí o niečo viac chlapcov ako dievčatiek. Na druhú stravu práve u chlapcov dochádza k zľahka zvýšenej úmrtnosti v porovnaní s dievčatkami, preto sa pomer v priebehu detstva vyrovná, až nakoniec v starobe prevládajú ženy.

Ako a kedy sa pohlavie pozná

V rámci súčasnej medicíny existujú dva spôsoby, ako overiť pohlavie dieťaťa. Prvým je ultrazvuk, ktorý je väčšinou schopný s viac ako 95 % spoľahlivosťou určiť, či mamička čaká chlapčeka, alebo dievčatko. Metóda je pochopiteľne ovplyvniteľná tým, či sú vidieť genitálie, či nie. V prípade, že je bábätko pootočené, môže byť výsledok trošku skreslený.

Druhou metódou je odber krvi žene, ktorý je spoľahlivejší, pretože skúma karyotyp, teda zloženie chromozómov bábätka. Tu sa dá presne stanoviť, či bude mať dieťatko pohlavné chromozómy XX, alebo XY.

Zatiaľ čo ultrazvuk odhalí pohlavie dieťaťa už v 15. týždni, tak krvný odber je použiteľný dokonca ešte o pár týždňov skôr.