• Čo sa deje s dieťaťom v prvých hodinách a dňoch po pôrode?

Čo sa deje s dieťaťom v prvých hodinách a dňoch po pôrode?

Čo sa deje s dieťaťom v prvých hodinách a dňoch po pôrode?

Narodenie bábätka je významnou udalosťou

nielen pre rodičov, ale i pre dieťatko samotné. V jeho tele prichádza k mnohým fyziologickým zmenám nielen pri pôrode, ale tiež po ňom. Čo sa presne s novorodencom deje?

Priechod rodidlami a prvé zmeny

Pri priechode pôrodnými cestami je bábätko síce pasívne, ale i tak prežíva dôležité okamihy svojho začínajúceho života. Celý proces ženie napred mamička a jej vyplavovanie oxytocínu. Ten spôsobuje kontrakcie a bábätko je tak tlačené von.

Situáciu uľahčuje fakt, že má dieťa veľmi mäkkú hlavu, ktorá zaručuje, že bábätko vyjde von ľahšie. Občas mže byť hlavička po pôrode deformovaná, ale to sa obvykle veľmi rýchlo upraví.

Tým, že dieťa zažíva pri pôrode stres a vníma celú situáciu dosť nekomfortne, tak sa mu zrýchľuje i pulz. Výnimkou nie je ani pulz nad 150 za minútu, čo sa ale v ďalších desiatkach minút zníži a ustáli.

Pôrod prináša pochopiteľne i teplotný šok. Z pôvodných 37 stupňov sa dieťa náhle ocitne zhruba vo 24, preto sa bábätká ihneď balia do vyhrievanej látky a často tiež nosia čapičku.

Dýchanie a krvný obeh

V maternici plod prijíma kyslík cez placentu, čo po odstrihnutí pupočnej šnúry nie je možné. Naviac i krvný obeh funguje trochu inak.

Po pôrode sú pľúca bábätka plné vody, tej sa ale rýchlo zbaví, čím sa pľúca roztiahnu a dieťatko môže začať normálne dýchať. Tiež krvný obeh musí začať pracovať rovnako ako u dospelého človeka.

Vnímanie okolia v prvých dňoch

Bábätká sú schopné pozorovať svet, ale videnie je obmedzené, rozoznávajú len obrysy. Tiež poznajú hlas mamičky, ktorý na nich pôsobí veľmi upokojujúco.