• Ako zabaviť dieťa „ležmo“

Ako zabaviť dieťa „ležmo“

Ako zabaviť dieťa „ležmo“

Možno Vám nie je úplne dobre, ste chorá, poranila ste si nohu, máte lekárom nariadený pokoj alebo ste len „mŕtve“ únavou. Nech už je to ako chce, Vaše deti Vás nešetria a vyžadujú zábavu. Pozrite sa na naše tipy, ako zariadiť, aby sa deti nenudili, a Vy si mohla odpočinúť.
(Upozornenie – rôzne hry sú vhodné pre rôzne vekové kategórie).

List

  • Nechajte dieťa písať list, napríklad babičke – môže to byť na papier, vrátane namaľovaného obrázku, ale iste ocení i možnosť písať na počítači či tablete. Nastavte väčší font a nechajte dieťa trošku experimentovať.

Zadok

  • „Čo to mám na zadku?“  Ležíte na gauči či posteli na bruchu, hlavu zaborenú tak, že nevidíte okolie. Dieťa Vám umiestni na zadok nejaký predmet a Vy hádate, čo to je. Môžete si z toho urobiť trochu i žart – „ Mám na zadku....pekáč s husou/chladničku/ šijací stroj?“ I keď Vášmu dieťaťu bude možno k pobaveniu stačiť, že neustále hovoríte iba o svojom zadku.

APORT

  • Ideálne, pokiaľ Vaše dieťa miluje zvieratká a pohyb. Môže sa stať napríklad psíkom (alebo cvičeným uškatcom či slonom) a aportovať Vám hračky. Väčšie deti môžu vyskúšať  vymyslieť nejaké krátke predstavenie (ako v cirkuse, ZOO,  v súťaži „tanec so psom“, atď.). Buďte im vďačným publikom.

PARTY

  • Pustite deťom hudbu (napríklad hudobný kanál v televízii) a nechajte ich, aby pre Vás tancovali. Podporte ich radosť a spoluprácu na tejto zábave tým, že im dovolíte obliecť si neobvyklé oblečenie, pokrývky hlavy, do rúk šály či papierové strapce, atď.


STANOVANIE

  • Pokiaľ nemáte stan vhodný do interiéru (napríklad detský), vytvorte nejaký napr. zo stolu a prestieradla alebo dlhého závesu, ktorého konce prehodíte cez stoličky. Ľahnite si do stanu a predstierajte, že ste na pustom ostrove. Môžete si čítať knihy, i keď je vonku doslova prietrž mračien, variť si v kotlíku exotické jedlo (môže byť ananásový puding s kokosovým zdobením?) alebo sa natierať opaľovacím krémom a kúpať sa v poludňajšom slnci, zatiaľ čo premýšľate, či vyslať odkaz vo fľaši, alebo písať originálnym spôsobom nápis „POMOC“ na neďalekej piesočnatej pláži. Iste je toho mnoho, čo musíte so svojimi ratolesťami prebrať.

SLOVNÉ HRY

  • Podmienkou je, že ste na tom zle len fyzicky, nie mentálne. Hry sú náročné na premýšľanie. Určite nesmieme zabudnúť na klasiku akou je slovný futbal. Môžete hrať „Na čo myslím?“ (druhý kladie otázky a Vy smiete odpovedať iba áno/nie).  Ale skúsiť môžete napríklad i „minútové rozprávanie“. Zvoľte si spoločne tému a úlohou každého súťažiaceho je rozprávať o tejto téme súvisle jednu minútu. Sťažiť môžete úlohu tak, že minútu musíte odhadnúť (teda prestať rozprávať a výsledný čas musí byť čo najbližšie jednej minúte). Kto je najpresnejší, vyhráva v danom kole bod.

Kartové a doskové hry

  • Pokiaľ ste dobre vybavení, môžete namiesto slovných hier skúsiť kartové hry (vojna, prší, čierny Peter, Uno...) alebo hry doskové (Človeče, nehnevaj sa, šachy, go,...).

Kocky síce nie sú typickým zástupcom takýchto hier, ale rozhodne by ste na ne tiež nemali zabudnúť. Už len preto, že nepotrebujú mnoho priestoru ani hracieho „materiálu“ a dajú sa hrať na nespočetne mnoho zaujímavých spôsobov.

Zabúdajúci starček

  • Premeňte sa vo veľmi starého muža či starenku, ktorá chce rozprávať príbeh zo svojej  mladosti. Ale pamäť Vám už toľko neslúži, takže k jej osvieženiu potrebujete vždy priniesť nejakú vec. Vďaka týmto veciam (rukavice, plyšový macko, naberačka...)  si na príbeh pomaly spomínate. Ak ste aspoň priemerný rozprávač, dokážete predmety do príbehu nejako „zakomponovať“ (By to malo byť „Áno, a táto naberačka pri tom ležala na stole, keď sa to stalo.“) Vtip je v tom, že nemusíte rozprávať rýchlo ani úplne súvisle, nemusí to ani moc dávať zmysel ako celok (nezabudnite, že ste naozaj moc starí a všetko sa Vám tak trošku pletie a moc si nespomínate).  Deti sú napnuté z pokračovania príbehu a zároveň sa bavia tým, že musia po byte hľadať rôzne predmety, ktoré im určíte.

ASOCIÁCIE 

  • Začnite nejakým slovom a dieťa bude pokračovať prvým, čo ho napadne, potom ste na rade zase Vy. Prídete na zaujímavé veci. Môžete sa o tom rozprávať (prečo ťa napadlo toto?) S väčšími deťmi môžete skúsiť asociácie stopovať spätne a skúsiť, ako veľmi dozadu si dokážete spomenúť, ktoré slovo danému slovu predchádzalo (kvôli ktorému slovu som povedal toto?).

PRÍBEHY

  • Nechajte dieťa, aby Vám rozprávalo príbeh podľa obrázkov v knižke alebo náhodne vybraných obrázkov či slov (podľa veku). Najmladšie deti (ktoré už však vedia rozprávať) bude pravdepodobne najviac baviť, keď Vám budú môcť prečítať skutočnú knihu (a predstierať tak, že už vedia čítať a sú veľkí).

KOMENTÁTOR

  • Nechajte dieťa vykonávať nejakú činnosť, ktorá ho naozaj baví. Balet, moderný tanec, karate, atď. Dieťa z toho urobí show a Vy sa stanete komentátorom, ktorý podrobne (a možno i vtipne) popisuje, čo sa práve odohráva: „Pozrite sa na ten nevídaný skok!“ „Nie, neverím, že to naozaj môže zvládnuť, počkajme si na to...“ „Ale áno, dámy a páni, naozaj, skutočne, no pozrite sa na to, to je vskutku ten najlepší úklon na konci, aký sme mohli vidieť.“  Dôležité je, že svojmu dieťaťu venujete pozornosť, bedlivo ho sledujete, a o to Vaše dieťa naozaj stojí. Že u toho ležíte, je úplne vedľajšie.

LEKÁR

  • Pokiaľ Vám nie je dobre, nie je predsa nič prirodzenejšieho, ako to, že Vás poriadne prehliadne lekár. Ľahnite si do postele alebo na gauč a nechajte si prehliadnuť oči, jazyk, počúvnuť srdce, zmerať tep, teplotu....prehltnúť nejakú medicínu (najlepšie sušienkového či zmrzlinového charakteru) alebo strpieť (bohu vďaka len predstavovanú) injekciu. Jednoducho sa oddajte lekárskej starostlivosti svojich detí. Uvidíte, že pre Vás urobia prvé a posledné, aby sa Vám polepšilo.


Kreslenie prstami

  • dieťa Vám kreslí na chrbát a Vašou úlohou je poznať, čo to je. Potom si môžete role prehodiť. Miesto kreslenia si môžete tiež písať odkazy. Zo zábavy môžete i písmenká popliesť a potom ich zmazať (buď gumou alebo akoby kurzorom na počítači).

Zvláštna zásielková služba

  • Poštár Pat je jedným z kreslených príbehov určených deťom. Ale môžete sa ním i inšpirovať. Dieťa si vyberie alebo doma nájde nejaký predmet či hračku, starostlivo ju zabalí (napríklad do starých novín, papierového vrecka od nákupu, atď.), potom zabúcha na dvere izby, kde na zásielku trpezlivo čakáte, zavolá „zvláštna zásielka“ a za chvíľku už môžete plný očakávania rozbaľovať prekvapenie, ktoré pre Vás dieťa prichystalo. Nezabudnite ho odmeniť niekoľkými obdivnými frázami a nad darčekom sa doslova rozplývajte. Zrejme potom bude mať takú radosť, že Vám bude chcieť priniesť ďalšiu zvláštnu zásielku.

Salón krásy

  • nechajte sa rozmaznávať a nechajte si pomasírovať tvár, vlasovú pokožku, krk či ruky. Dieťa Vás potom môže tiež učesať, namazať krémom alebo nalakovať nechty na nohách.

Upozornenie: vhodné skôr ako čisto dámska jazda! ?

SURFOVANIE

  • Doprajte svojím deťom trochu akčnejšiu zábavu a premeňte sa v surfovaciu dosku. Odstráňte všetky nebezpečné a ľahko rozbitné predmety či kusy nábytku z okolia gauča. Ľahnite si na pohovku a na seba naskladajte pár mäkkých vankúšov. Premeníte sa tak v surfovaciu dosku, na ktorej môžu Vaši potomkovia predvádzať svoje kreácie vo vlnách vankúšov. Deti nechajte surfovať po jednom, môžu svoje výkony vzájomne hodnotiť či porovnávať, popr. sa i podpichovať (ako dlho vydrží v určitej polohe alebo ako urobiť nejaký úkon). Mäkký a nestabilný podklad bude pre deti výzvou. Pri troche šťastia a fantázie si naviac môžete pripadať ako u maséra.

MONARCHA

  • predstierajte, že ste kráľ či kráľovná, ktorá sa nepohne zo svojho trónu, a dieťa musí splniť každý rozkaz. Nezabudnite však, že hneď ako sa Vám uľaví, mali by ste si role prehodiť a panovníkom bude na chvíľu Váš potomok.

JEDLO A UMENIE

  • väčšie deti môžu tvoriť z pečiva alebo zeleniny. Je jedno, či jedlo použijú ako stavebný materiál a budú vytvárať priestorové stavby alebo len využijú farebnosť a tvarovú rozmanitosť a vytvoria na tanieri plastické obrazy. Môžu potom usporiadať výstavu alebo dielo bez rozpakov zjesť. Menšie deti nechajte experimentovať s jogurtom zmiešaným s potravinovými farbami. Namiešajte niekoľko farieb z väčšieho balenia jogurtu a dajte mu k dispozícii kreatívny priestor – tácku alebo napríklad igelitom potiahnutý stôl. Vzniknú tak v podstate prstové farby, ktoré si môže dieťa bez obáv z prstov olízať, a pritom s nimi môže neriadene experimentovať.

TICHO

  • krutá hra známa z mnohých televíznych programov či komédií. Zmyslom je byť potichu a prehráva ten, kto ako prvý prehovorí. Kto vyhrá, získa dohodnutú odmenu. Trochu ľahšie môže byť táto hra vo verzii so šepotom, kedy je dovolené rozprávať, ale iba šeptom. Prehráva ten, kto prehovorí nahlas. Ideálne pre situácie, kedy Vás bolí hlava a potrebujete chvíľku pokoja.

RYTMUS

  • kde nezaberá ticho (a nie je ticho potrebné), skúste netradičnú hudbu. Experimentujte s vlastným telom a zistite, aké rôzne zvuky môžete vytvoriť ústami  (niečo na spôsob dnes populárneho beat boxu) či končatinami (lúskanie, tlieskanie, trenie o seba, plácanie do nôh,...). Zvuky rôzne kombinujte a vytvorte krátke rytmy, či netradičné a vtipné kombinácie. Pokúste sa dieťa primäť, aby po Vás zvuky a rytmus zopakovalo (voľte dĺžku a obťažnosť primerane vzhľadom k veku dieťaťa).

ČAS IBA PRE RODIČOV

  • Ak je Vám naozaj veľmi zle, zásobte dieťa farbičkami a papiermi (či majte k dispozícii zásobu nových maľovaniek či časopisov s hádankami a úlohami). Posaďte ho k televízii a pustite mu obľúbenú rozprávku. Alebo mu pustite hry na počítači. Ďalšou možnosťou je plastelína alebo nejaká aktivita, ktorá pre neho nie je bežná alebo ju nemá obvykle dovolenú (bude tak pre dieťa zaujímavejšia a vydrží u nej dlhšie). Je to lacné,  niečo z toho zrejme nevýchovné, ale rozhodne to funguje. Nebojte sa o pomoc požiadať niekoho z priateľov či príbuzných, ak je to nutné, a nechajte ich, aby sa o zábavu dieťaťa postarali oni.