• Aké výhody prináša dojčenie Vám a Vášmu dieťaťu?

Aké výhody prináša dojčenie Vám a Vášmu dieťaťu?

Aké výhody prináša dojčenie Vám a Vášmu dieťaťu?

Materské mlieko je pre vaše dieťa to najlepšie a to nielen ako základná výživa. Toto mlieko obsahuje všetky vitamíny a živiny, ktoré vaše dieťa potrebuje v prvých šiestich mesiacoch života. Materské mlieko je nabité látkami pre boj s chorobami, ktoré chránia vaše dieťa pred ochorením, čo je jeden z dôvodov, prečo Americká Asociácie pediatrov odporúča plné dojčenie po dobu prvých šiestich mesiacov života (aj keď akákoľvek snaha o dojčenie je prospešná). Vedecké štúdie ďalej ukazujú, že dojčenie je prospešné aj pre vás.

V tomto článku nájdete prehľad najdôležitejších výhod, ktoré dojčenie prináša vám aj vášmu dieťaťu.

Dojčením chránite svoje dieťa proti veľkému množstvu chorôb

Početné štúdie z celého sveta ukázali, že rotavírusové infekcie, jednoduché ochorenia dýchacích ciest, ušné infekcie či meningitídy sa u dojčených detí vyskytujú menej často a ich priebeh je menej závažný. Plné dojčenie (tzn. žiadna pevná strava, umelé mlieko alebo voda) po dobu najmenej šiestich mesiacov sa zdá byť tou najlepšou cestou pre ochranu zdravia dieťaťa.

Existujú tzv. laktační poradcovia, ktorí pomáhajú čerstvým mamičkám naučiť dojčiť svoje dieťa.

Jedna veľká štúdia National Institute of Environmental Health Sciences ukázala, že deti, ktoré sú dojčené, majú o 20% nižšie riziko úmrtia vo veku od 28 dní do 1 roka, než deti, ktoré dojčené nie sú. Čím dlhší je priebeh dojčenia, tým nižšie je riziko.

Hlavným faktorom, ktorý pôsobí na imunitu, je látka nazývaná sekrečný imunoglobulín A (IgA), ktorý je prítomný vo veľkom množstve v kolostre, teda v prvom mlieku, ktoré vaše telo produkuje po pôrode. (Sekrečné IgA je prítomné v nižších koncentráciách aj v zrelom materskom mlieku). Látka chráni telo proti napádaniu baktériami tým, že tvorí ochrannú vrstvu na sliznici vášho dieťaťa v črevách, nose a hrdle.

Vaša mlieko je špeciálne navrhnuté pre vaše dieťa. Vaše telo reaguje na patogény (vírusy a baktérie), ktoré sú vo vašom tele a tvorí sekrečné IgA, ktoré je špecifické pre tieto patogény. Tým vytvára ochranu pre vaše dieťa založenú na tom, čomu ste vystavení vy.

Dojčenie ako ochrana proti ochoreniam pretrváva aj po jeho ukončení. Štúdie ukázali, že dojčenie môže u detí znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Vedci presne nevedia, akým spôsobom materské mlieko toto riziko znižuje, ale myslia si, že protilátky v materskom mlieku môžu dať impulz imunitnému systému dieťaťa.

Dojčenie tiež môže pomôcť deťom vyhnúť sa celému radu chorôb, ktoré sa prejavia v neskoršom živote, ako diabetes typu 1 a typu 2, vysoká hladina cholesterolu a zápalové ochorenie čriev. Bolo dokázané, že u predčasne narodených detí znižuje príjem materského mlieka v detstve pravdepodobnosť výskytu vysokého krvného tlaku v čase ich dospievania.

U detí, ktoré neboli dojčené, výskumníci zdokumentovali súvislosť medzi nedostatkom dojčenia a neskorším vývojom Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy.

Dojčením môžete ochrániť svoje dieťa pred vznikom alergií

Deti, ktoré sú dojčené umelým mliekom s kravským alebo sójovým základom sú oproti dojčeným deťom náchylnejšie k vzniku alergických reakcií.

Vedci sa domnievajú, že imunitné faktory, ako je sekrečný IgA (k dispozícii len v materskom mlieku), bráni vzniku alergickej reakcie na potraviny tým, že vytvára ochrannú vrstvu u črevného traktu dieťaťa. Bez tejto ochrany sa v čreve môže rozvíjať zápal a "prederaviť" jeho steny. To potom umožní nestráveným proteínom prekročiť stenu čreva a následne spôsobiť alergickú reakciu a ďalšie zdravotné problémy.

Deti, ktoré sú kŕmené prevažne umelým mliekom, túto ochrannú vrstvu nezískajú, takže sú náchylnejšie k zápalom, alergiám, eventuálne i ďalším zdravotným problémom.

 

Dojčenie môže zvýšiť inteligenciu dieťaťa

Vedci tiež preukázali súvislosť medzi dojčením a kognitívnym vývojom. V štúdii s viac ako 17.000 jedincami sledovanými od narodenia do veku 6,5 rokov, došli vedci pomocou IQ testov a ďalších testov inteligencie k záveru, že dlhodobé plné dojčenie výrazne zlepšuje kognitívny vývoj.

Ďalšie štúdie s takmer 4000 deťmi ukázali, že dojčené deti mali v 5-tich rokoch významne vyššie skóre v teste slovnej zásoby, než deti, ktoré dojčené neboli. A výsledky boli tým vyššie, čím dlhšie boli dojčené.

Predčasne narodené deti s veľmi nízkou pôrodnou hmotnosťou, ktoré dostali materské mlieko krátko po narodení, urýchlili svoj psychický vývoj v 18 mesiacoch v porovnaní s predčasne narodenými deťmi, ktoré materské mlieko nedostali. V neskoršej štúdii vedci zistili to isté u detí vo veku 30 mesiacov. U predčasne narodených detí, ktoré dostávali materské mlieko sa tiež znížila pravdepodobnosť, že budú opäť hospitalizované kvôli respiračným infekciám.

Odborníci tvrdia, že emocionálne prepojenie, ku ktorému dochádza v priebehu dojčenia pravdepodobne prispieva k niektorej z existujúcich výhod, ale najvyššiu úlohu hrajú mastné kyseliny obsiahnuté v materskom mlieku.

Dojčením môžete chrániť svoje dieťa proti obezite

Americká Asociácie Pediatrov odporúča dojčenie ako spôsob, ako u dieťaťa znížiť riziko vzniku nadváhy či obezity. Analýza 17 štúdií publikovaných v časopise American Journal of Epidemiology ukazuje, že dojčenie znižuje riziko nadváhy nielen v detstve, ale aj v čase dospievania a v dospelosti. Najsilnejší efekt je u detí, ktoré boli plne dojčené, a opäť, čím dlhšie, tým lepšie.


Odborníci si myslia, že dojčenie môže mať vplyv na neskoršie priberanie na váhe z niekoľkých dôvodov:

• Dojčené deti jedia lepšie a práve toľko, koľko potrebujú, aby sa nasýtili, čo vedie k zdravším stravovacím návykom.

• Materské mlieko obsahuje menej inzulínu ako umelé (inzulín stimuluje tvorbu tuku).

• Dojčené deti majú vo svojom systéme viac leptínu, čo je hormón, o ktorom sú vedci presvedčení, že hrá rolu pri regulácii chuti do jedla.

• V porovnaní s dojčenými deťmi, deti kŕmené umelou výživou priberajú v prvých týždňoch života na váhe rýchlejšie. Tento rýchly prírastok hmotnosti je spojený s neskoršou obezitou.

 

Dojčenie môže znížiť riziko syndrómu náhleho úmrtia dieťaťa

Uznávaná nemecká štúdia uverejnená v roku 2009 preukázala, že dojčenie - ako plné tak čiastočné - je spojené s nižším rizikom syndrómu náhleho úmrtia novorodencov (SIDS). Výskumníci dospeli k záveru, že plné dojčenie v prvom mesiaci veku dieťaťa znižuje riziko vzniku SIDS na polovicu.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporúča dojčiť tak dlho, ako je to možné, aby sa riziko SIDS znížilo na minimum.

 

Dojčenie môže znížiť stres a riziko popôrodnej depresie

National Institutes of Health preskúmal viac ako 9000 študijných abstraktov a dospel k záveru, že ženy, ktoré nedojčia alebo prestanú dojčiť skoro, majú vyššie riziko vzniku popôrodnej depresie.

Mnoho žien tvrdí, že sa počas dojčenia cítia uvoľnene. To preto, že dojčenie spúšťa uvoľňovanie hormónu oxytocínu. Početné štúdie na zvieratách a ľuďoch dokazujú, že oxytocín má povzbudzujúce a relaxačné účinky. (Oxytocín uvoľňovaný počas dojčenia tiež podporuje sťahovanie maternice po pôrode, čo má za následok menšie popôrodné krvácanie).

Jedna štúdia zistila, že ženy, ktoré mali vysoké množstvo oxytocínu v systéme (viac ako 50% dojčiacich matiek a iba 8% mamičiek kŕmiacich z fľaše), mali nižší krvný tlak po tom, čo boli požiadané, aby hovorili o stresujúcom osobnom probléme.

Mimochodom, ak ste liečené na depresie, môžete stále dojčiť svoje dieťa. Lekár vám pomôže určiť bezpečné spôsoby, ako liečiť depresie počas dojčenia.

Dojčenie môže znížiť riziko vzniku niektorých typov rakoviny

Početné štúdie preukázali, že čím dlhšie ženy dojčia, tým viac sú chránené proti rakovine prsníka a vaječníkov. Zdá sa, že dojčenie po dobu najmenej jedného roka, má najväčší ochranný účinok proti rakovine prsníka.

Nie je úplne jasné ako dojčenie pomáha, ale môže to mať dočinenie so štrukturálnymi zmenami v prsnom tkanive spôsobené dojčením a skutočnosť, že dojčenie potláča produkciu estrogénu vo vašom tele. Výskumníci sa domnievajú, že účinok dojčenia na prevenciu rakoviny vaječníkov môže mať súvislosť práve s potlačením produkcie estrogénu.

Viac informácií

Štúdie stále hľadajú nové a nové výhody dojčenia.

Napr. v májovom vydaní Pediatrics z roku 2010 bola publikovaná štúdia o tom, že u plne dojčených detí je nižšia pravdepodobnosť nástupu horúčky po očkovaní ako u detí, ktoré sú kŕmené umelým mliekom.

Dojčenie je prirodzené - ale to neznamená, že je to jednoduché. Ak budete potrebovať pomoc alebo podporu, neváhajte a obráťte sa na svojho lekára alebo overeného laktačného poradcu.