• 12. týždeň

12. týždeň

12. týždeň

MAMIČKA

Tehotenské oblečenie začína byť vašim najlepším spoločníkom , vaša maternica sa podstatne zväčšila. Vás gynekológ je schopný nahmatať maternicu nad lonovou kosťou. Môžete cítiť pálenie záhy, ktoré prechádza od spodnej časti hrudníka až do krku. Ak vás občas pálila záha aj mimo tehotenstva, teraz cítite, že je podstatne intenzívnejšia, nepríjemná až rušivá. Počas tehotenstva totiž placenta uvoľňuje veľké množstvo hormónu progesterónu, ktorý ako už bolo spomínané vyššie, uvoľňuje záklopku medzi pažerákom a žalúdkom. Tým dochádza k presakovaniu žalúdočných štiav, čo spôsobuje pocit pálenia záhy. Ak vás zatiaľ pálenie záhy netrápi, môže k tomu dôjsť ku koncu tehotenstva, keď veľké bruško s bábätkom bude  „všade“ a páleniu záhy sa neubránite.

V tomto období môžete s partnerom začať riešiť financovanie výbavičky pre bábätko. Sadnite si spolu, dajte hlavy dokopy, spočítajte si rezervy a naplánujte si, čo kedy kúpiť, alebo čo budete chcieť darom od priateľov, rodiny atď. Budete potrebovať postieľku, oblečenie, posteľné súpravy, plienky, kozmetiku, kočík a mnoho ďalšieho. Ak chcete a môžete, je dobré vytvoriť si fond, do ktorého budete ukladať peniaze pre dieťatko aj na ďalšie obdobie, nie len pred pôrodom, alebo tesne po pôrode. Bábätko, hoci je malé, toho potrebuje dosť veľa, napríklad hračky a pomôcky pre rozvoj motoriky, pozornosti a ďalších schopností. Je dobré na to myslieť dopredu.

BÁBÄTKO

Vášmu bábätku sa teraz budú vyvíjať reflexy. Už v tomto týždni zvládne vaše bábätko sacie pohyby pusou, ktoré bude používať pri dojčení. Bude hýbať prstíkmi na nohách, prsty na rukách bude zatvárať a otvárať, očné svaly budú pomaly pracovať a zatínať sa. Jeho črevá veľmi rýchlo rastú a zasahujú do pupočnej šnúry, teraz sa už nachádzajú v brušnej dutine. Obličky začínajú pracovať, vylučujú moč do močového mechúra.
Nervové bunky sa množia závratnou rýchlosťou a v mozgu vznikajú synapsie. Jeho tvár už vyzerá normálne, vyzerá ako ozajstný človiečik, oči sa dokážu pohybovať, ušká sú viditeľné. Bábätko je veľké takmer ako citrón, dĺžka bábätka sa uvádza okolo 5 cm a váži okolo 14 gramov.

Uložit