• 11. týždeň

11. týždeň

11. týždeň

MAMIČKA

Vaša nevoľnosť postupne ustupuje a vďaka tomu máte aj viac energie. Teraz však môžete začať trpieť zápchou. Tá je spôsobená hormonálnymi zmenami, ktoré môžu spôsobiť spomalenie trávenia a pálenie záhy. Hormóny totiž uvoľňujú záklopku medzi pažerákom a žalúdkom. Nezabúdajte, že všetko toto nepohodlie je pre dobrú vec. Môžete si pomocou tehotenského vankúša vyvýšiť polohu pre odpočinok a spánok.
Vaša upravená strava spôsobí len minimálny príbytok na váhe. Priberať začnete až v druhom trimestri, zhruba pol kilogramu za týždeň. Dajte si pozor na niektoré potraviny. Väčšina z nich je pre bábätko neškodná, no vyvarujte sa morským plodom. Aj napriek tomu, že prísun omega-3 mastných kyselín je výborný pre zrak a vývoj mozgu bábätka, vo väčšej miere môže konzumácia morských plodov mozog poškodiť. Platí tu pravidlo všetko s mierou. Ďalšími neodporúčanými potravinami sú mäkké syry, surové mäso, dressingy, holandská omáčka alebo surové vajcia.

Z nápojov by ste sa mali vyhnúť predovšetkým alkoholu a nápojom s kofeínom, alebo taurínom. Odporúča sa prečítať si etiketu na výrobku. Dbajte na to, aby všetko ovocie a zelenina boli dostatočne umyté, skôr než ich budete konzumovať. Máte otázky a chcete vedieť, ako prebiehalo tehotenstvo u inej mamičky? Opýtajte sa napríklad tej vašej, alebo si pozrite rôzne diskusie na webe. Podeľte sa aj vy o svoje skúsenosti, vypočujte si ich príbehy, píšte si denník. Uvidíte, že čo mamička to iné tehotenstvo a aj to, že medzi prvým a ďalším tehotenstvom je taktiež rozdiel.

BÁBÄTKO

Už meria skoro 4 cm a podoba sa začína sceľovať. Čoskoro sa bude hrať s dlaňami, zvierať a roztvárať ručičku, ďasná sa začnú meniť a budú sa objavovať prvé zúbky. Kosti už začínajú tvrdnúť. Pohybuje sa ako malá aquabella, dokáže prepnúť nôžky a preťahuje si telíčko. Tieto pohyby zatiaľ ešte neucítite, rovnako ako jeho štikútanie. To vzniká vďaka tvorbe bránice.

Uložit